портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Рятувальники Донеччини отримали спеціальну машину радіаційної та хімічної розвідки і лабораторного контролю

Опубліковано 30 березня 2021 року, 16:32

Урочиста церемонія передачі Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області сучасної та високотехнологічної спеціальної машини радіаційної та хімічної розвідки і лабораторного контролю (СМРХР-ЛК) відбулась у Маріуполі 30 березня.

У церемонії взяли участь Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен, заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Ільченко, представники Донецької обласної державної адміністрації та керівництво Головного управління ДСНС України у Донецькій області.

«Швидке визначення характеру загроз на місці надзвичайної ситуації є вкрай важливим для порятунку людей. Адже йдеться про можливість аварійно-рятувальних служб приймати своєчасні рішення та оперативно реагувати на надзвичайні ситуації», - зазначив Генрік Вілладсен.

Заступник голови ДСНС України Микола Ільченко подякував представництву ОБСЄ в Україні за отриманий автомобіль та зазначив, що хімічний та радіаційний захист населення є важливої складовою національної безпеки України. За його словами, для Донецької області це питання є надзвичайно важливим: «Конфлікт на Сході надзвичайно загострює питання охорони навколишнього середовища».

До присутніх також звернувся начальник відділу планування заходів цивільного захисту, реагування на НС та підготовки у сфері цивільного захисту управління організації цивільного захисту населення і території департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької облдержадміністрації  Сергій Гончаров .

"Донецька область, на жаль, залишається найбільш навантаженою з точки зору техногенної небезпеки. І саме ця машина дозволить підрозділам ДСНС, як першій ланці в системі цивільного захисту Донецької області, оперативно реагувати на надзвичайні ситуації техногенного характеру, підвищити ефективність своєї праці і гідно виконувати завдання. Хочу від імені очільника області подякувати пану Послу, представникам ОБСЄ у Донецькій області за ту допомогу, яку ви надаєте кожного дня в цей непростий час для нашої області", - зазначив він.

Дослідження, проведені за підтримки Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, ідентифікували низку екологічних ризиків на сході України, спричинених поточною кризою. Зокрема, було виявлено, що понад 80% пошкоджених у ході конфлікту об’єктів на Донбасі належать до категорії підвищеної небезпеки. Також, проведений аналіз виявив, що у 2014-2019 роках через конфлікт відбулося понад 500 збоїв у роботі місцевих промислових підприємств.

Так, лабораторія обладнана сучасними приладами для оперативного аналізу ситуації, проведення радіаційної та хімічної розвідки, засобами для відбору проб та ідентифікації невідомих речовин. Вона також оснащена засобами індивідуального захисту особового складу, зокрема захисними костюмами, дихальними апаратами та засобами для ліквідації витоків хімічних речовин.

Обладнання було надано в рамках проєкту «Посилення спроможності України щодо реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з небезпечними хімічними речовинами», що реалізується Координатором проєктів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Місії США в ОБСЄ та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини у взаємодії з Міністерством внутрішніх справ України та Державною службою України з надзвичайних ситуацій.