портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Сім років тому в небі над Слов’янськом російські найманці збили два українські гелікоптери МІ-24

Опубліковано 02 травня 2021 року, 07:00

2 травня 2014 року – одна з найтрагічніших дат в сучасній історії України.  Того дня  російські диверсанти збили два бойові гелікоптери Мі-24П в районі с. Карпівка.

Близько 3-ої години ранку ракетами, випущеними російськими найманцями з переносного зенітно-ракетного комплексу, було збито гелікоптер Мі-24П (бортовий номер «09 жовтий»). Він упав на околиці села Карпівка Слов’янського району. Загинули  військові, представники 16-ї окремої бригади армійської авіації авіабази міста  Броди Львівської області: капітан,  бортовий авіаційний технік вертолітної ланки Грішин Ігор Іванович та  підполковник, командир вертолітної ланки Руденко Сергій Сергійович. Поранений капітан Євген Краснокутський потрапив у полон  (05 травня того ж року його було звільнено).

Гелікоптер з бортовим номером «40 жовтий» вилетів до Слов’янська з рятувальною місією. Була інформація, що один пілот з підбитого гелікоптера  вижив. Командир   разом з екіпажем мали  його розшукати.  Гелікоптер було підбито.

Загиблі льотчики: перший заступник командира вертолітної ескадрильї підполковник Сабада Олександр Борисович, командир вертолітної ланки підполковник  Плоходько Руслан Володимирович, бортовий авіаційний технік вертолітної ланки майор Топчій Микола Миколайович.

За особисту мужність і героїзм, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цільності України, Указом Президента України від 20 червня 2014 року № 543/2014 орденом Богдана Хмельницького III ступеня посмертно нагороджено:

капітана Грішина Ігоря Івановича;

підполковника Сабаду Олександра Борисовича;

майора Топчія Миколу Миколайовича. 

Указом Президента України від 02 серпня 2014 року № 631/2014 орденом Богдана Хмельницького І ступеня нагороджено:

майора Краснокутського Євгена Олексійовича;

підполковника Руденка Сергія Сергійовича (посмертно);

підполковника Плоходька Руслана Володимировича (посмертно).

22 серпня 2016 року в с. Карпівка, на місці загибелі військовослужбовців, було відкрито 2 пам’ятні хрести.

2 травня запам’яталася як трагічна дата в історії  Слов’янського району не лише через трагічні події під с. Карпівка. Адже на мосту через річку Сухий Торець на південній околиці Слов'янська у районі селища Андріївка група ворожо настроєних  цивільних та бойовиків заблокувала колону 1-го батальйону 95-тої окремої Житомирської десантно-штурмової бригади. Командування не наважувалося розблоковувати трасу силою.  Колона стояла на дорозі та чекала. Під час проведення мирних переговорів російські найманці відкрили вогонь по українських солдатах, прикриваючись натовпом.   

Від вибуху гранати з підствольного гранатомета загинув солдат Петро Миколайович Коваленко, старший солдат запасу Сергій Іванович Панасюк загинув від кулі снайпера, 7 десантників дістали поранення.

Указом Президента України від 19 липня 2014 р., «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», Петро Коваленко та Сергій Панасюк нагороджені орденами «За мужність» III ступеня (посмертно).

На місці  загибелі воїнів 5 липня 2017 року було встановлено Пам’ятний Хрест з гранітною  меморіальною дошкою.

Вічна пам’ять та слава Героям, які віддали своє життя за незалежність та територіальну цілісність України!