портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Сім років тому відбувся запеклий бій під Семенівкою

Опубліковано 05 травня 2021 року, 07:00

5 травня 2014 року поблизу населеного пункту Семенівка на східній околиці Слов’янська відбувся бій, який увійшов трагічною сторінкою в новітню історію України. У запеклому бойовому зіткненні, в якому чи не вперше з початку проведення антитерористичної операції російські найманці застосували важке озброєння, українські військові здобули блискучу перемогу над ворогом, проявивши найвищий бойовий вишкіл і відвагу. О п’ятій ранку того травневого дня два розрахунки калинівського оперативного полку разом із бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа» та десантниками Збройних сил України на бронетранспортерах рушили в напрямку Слов’янська, але поблизу залізничного мосту біля населеного пункту Семенівка потрапили в засідку. 

На допомогу бойовим товаришам вирушила тактична група. Інтенсивний бій тривав кілька годин. Російські найманці вели шквальний вогонь по українським військовим, зайнявши позиції в житлових будинках і прикриваючись мирними жителями як живим щитом. Однак гвардійці та спецназівці змогли вибити ворога з позицій та зберігли при цьому десятки життів мирних людей. Це є не просто подвиг, а прояв великої честі, гідності, поваги до громадян країни.

В запеклому бою полягли справжні професіонали: командир сумського відділу СБУ «Альфа» підполковник Олександр Аніщенко, інструктор київської «Альфи» майор Руслан Лужевський, прапорщик полку «Ягуар» Віктор Долінський.

Указом Президента України № 543/2014 від 20 червня 2014 року, «за особисту мужність і героїзм, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цільності України», орденом Богдана Хмельницького III ступеня посмертно нагороджено: підполковника Олександра Аніщенко та майора Руслана Лужевського, орденом За мужність ІІІ ступеня посмертно  нагороджено прапорщика Віктора Долінського.

Також, «за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», Указами Президента України № 1/2015 від 2 січня 2015 року та № 839/2014 від 3 листопада 2014 року Олександру Аніщенко та Руслану Лужевському відповідно, було присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). 

Вічна пам’ять та слава  героям, які віддали своє життя за незалежність та територіальну цілісність України!