портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій області імунізують дику фауну від сказу

Опубліковано 30 жовтня 2019 року, 14:35 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

30 жовтня в Донецькій ОДА відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації. Захід відбувся під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Вадима Філашкіна та секретар комісії, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області Володимира Кирилюка. Участь у заході взяли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, 25 членів надзвичайної протиепізоотичної комісії, керівники райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, керівники управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області.

Під час заходу розглянули питання епізоотичної ситуації з африканської чуми свиней та сказу тварин, заходи з профілактики, локалізації та ліквідації в Донецькій області, затвердження програми пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Донецької області у 2019 році, а також хід та результати виконання протокольного рішення Комісії від 18.06.2019 № 2.

Заступник голови облдержадміністрації Вадим Філашкін зазначив, що епізоотична ситуація в Україні з африканської чуми свиней та сказу тварин у 2019 році залишається напруженою, але контрольованою, та поступово набуває тенденції до стабілізації.

«Ситуація зі сказу тварин в Донецькій області за два останніх роки набула тенденції до зниження напруженості, але і надалі реєструються випадки заходу диких хижаків до зон мешкання людей та нападів на домашніх тварин. Динаміка спалахів сказу в області за минулі 2 роки та 10 місяців поточного року виглядає наступним чином: у 2017 році – зареєстровано 73 випадки, в т.ч. у 14 диких тварин; у 2018 році – зареєстровано 55 випадків, в т.ч. у 13 диких тварин; у 2019 році – зареєстровано 29 випадків, в т. ч. 5 – у диких тварин», – зауважив заступник очільника області.

За словами першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області Володимира Кирилюка, у Донецькій області імунізують дику фауну від сказу. У загальній структурі захворюваності поточного року переважають домашні тварини (73%). Дикі м’ясоїдні тварини (лиси, вовки, єнотовидні собаки) складають 17%, при цьому, джерелом інфекції для домашніх тварин залишаються, як правило, дикі хижаки.

Він також додав, що напруженою, але з меншою кількістю спалахів, залишається ситуація з африканської чуми свиней: у 2019 році зареєстровано 5 осередків епізоотії (4 – серед домашніх тварин, 1 – у дикій фауні), проти 12 спалахів у 2018 році.