портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій області вакциновано від сказу понад 30% диких хижаків

Опубліковано 25 вересня 2020 року, 11:19

Понад 30% диких хижаків вакциновано від сказу на території Донецької області станом на вересень поточного року. 

Питання недопущення поширення спільних для тварин і людини гострих інфекційних хвороб, у тому числі сказу, розглянули учасники засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Донецькій облдержадміністрації, яке пройшло під головуванням заступника голови ОДА Вадима Філашкіна 25 вересня.

Перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області Володимир Кирилюк розповів про основні заходи з локалізації та недопущення спалахів хвороб.

«З 2016 року на території області проводиться масова імунізація диких та здичавілих м’ясоїдних тварин. Для цього вручну розкладаються приманки з капсулами-блістерами із вмістом вакцини, профілактичні відстріли основних переносників сказу та інші заходи. На даний момент в області вакциновано понад 30% диких хижаків, і кампанія з вакцинації буде продовжуватись. Через два роки цей показник має наблизитись до 65-70%, і тоді можна буде говорити про те, що сказ на території області подоланий. У разі спалахів захворювання у певних регіонах ми зможемо швидко виявити збудників, локалізувати та знищити хворобу», - розповів Володимир Кирилюк.

Він також закликав представників органів місцевого самоврядування забезпечити матеріально-технічні резерви для проведення вакцинування та імунізації тварин з метою швидкого виконання протиепідемічних заходів та недопущення поширення сказу на території населених пунктів області. Про цьому безпосередньо вакциною органи місцевої влади забезпечувати буде Держпродспоживслужба за рахунок державного бюджету.

За словами Володимира Кирилюка, щороку на придбання вакцин витрачається близько 6 млн гривень.