портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка-дослідження «Ген непокори: хроніки українського спротиву на Донеччині від першої половини ХХ століття до 1991 року»

Опубліковано 30 жовтня 2020 року, 13:14 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Виставка-дослідження «Ген непокори: хроніки українського спротиву на Донеччині від першої половини ХХ століття до 1991 року»  діє з 27 жовтня у Донецькому обласному краєзнавчому музеї (ДОКМ) за підтримки Українського культурного фонду. 

На відкриття виставки завітали друзі музею, благодійники, які допомогли з експонатами для експозиції, а також учасники спротиву - головні герої "Гену непокори".  З вітальним словом до присутніх звернулася в. о. директора ДОКМ Катерина Філонова. Після цього до мікрофону були запрошені благодійники та краєзнавці Дмитро Піркл і Євген Шаповалов, учасник шахтарських страйків у Мирнограді Анатолій Тищенко, учасниця Народного Руху України у Краматорську Євгенія Осадча, а також Інна Пасічник, онука Ганни Юрченко, яка теж є героїнею виставки.

Серед експонатів виставки - документи та інші речі, пов'язані із спротивом радянському і нацистському режимам, особисті речі, документи і фото учасників спротиву - Василя Стуса, Олекси Тихого, Алли Горської, Віктора Зарецького та інших. Загалом музейники назбирали близько 400 експонатів, але через обмежений виставковий простір на експозиції представлена лише їхня десята частина.

"Родзинкою" виставки є побутові речі з часів, коли відбувався спротив: керосинка 1930-х років, старий радіоприймач, холодильник, що виготовлявся на Донеччині, та інше.

Виставка "Ген непокори…" є інтерактивна, тож є експонати, з якими можна взаємодіяти - наприклад, послухати в навушниках радіопрограми, які підпільно слухали в радянські часи. Такі інтерактивні речі дуже сподобалися дітям, що відвідали першу екскурсію. 

Окрім того, виставка оснащена планшетами з відеороликами та додатковою інформацією, яка повніше розкриває експозицію.

Організатори виставки «Ген непокори…» подбали про інклюзію – вона насичена інтерактивом для людей з інвалідністю, у тому числі і для людей із порушенням зору. Так, на виставці будуть аудіогіди та елементи тактильності – тексти, написані шрифтом Брайля.

Виставка «Ген непокори…» триватиме щонайменше рік, в її рамках будуть лекції, презентації, перегляди фільмів, зустрічі з цікавими людьми та багато іншого. 

До кінця місяця щодня о 15:00 буде безкоштовна екскурсія від авторів виставки. Від середи музей працює з 10:00 до 18:00, у суботу – 3 11:00 до 17:00, перерва – 13:00 до 13:45. Вихідні – неділя і понеділок.

Поки Краматорськ перебуває у “помаранчевій” зоні, будуть діяти обмеження на одночасне перебування відвідувачів, тому  музей закликає  записуватися на виставку за телефоном (093)052-03-45 або писати у приватні повідомлення на сторінках у Facebook та Instagram.

Нагадаємо, Донецький обласний краєзнавчий музей був створений у 1924 р. Станом на 2014 рік фонди музею налічували близько 150 тис. одиниць зберігання. Експозиційні площі: більше 7 тис. кв.м. Через бойові дії у Донецькій області та російську окупацію майже всі фонди ДОКМу наразі втрачені для нашої держави.

На території підконтрольній Україні працюють три відділи музею: Меморіальний музей-садиба В. І. Немировича-Данченка та М. О. Корфа, Музей С. Прокоф’єва, Великоанадольський музей лісу – на основі яких наприкінці серпня 2016 року було перереєстровано Донецький обласний краєзнавчий музей у м. Краматорськ.

Зараз Донецький обласний краєзнавчий музей розташований у Краматорську, на вул. Академічна, 84 (біля першого корпусу та гуртожитку ДДМА).