портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську відкрито нову ПЛР-лабораторію, яка зможе робити на добу до 300 тестів на коронавірусну інфекцію

Опубліковано 21 вересня 2020 року, 10:30

Урочисте відкриття нової ПЛР-лабораторії, яка стала п’ятою для Донецької області,  відбулося у Краматорську 21 вересня.

Участь у заході взяли заступник голови Донецької облдержадміністрації Денис Клюшников, в.о. ДУ "Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" Василь Гончаренко та експерт з лабораторій Всесвітньої організації охорони здоров'я Лора Чернишова.

Про основний функціонал нової лабораторії розповів Василь Гончаренко. "Лабораторія подарована Європейським Бюро ВООЗ в Україні. Тут будуть проходити ПЛР-дослідження, які дають стовідсоткове підтвердження діагнозу. Початкова потужність - 160 тестів на добу, і їх кількість буде збільшуватись. У процесі роботи ми розраховуємо робити до 300 тестів на добу. На даний момент лабораторія буде приймати лише зразки, спрямовані лікарями, можливості зробити тест без нагальної потреби або за кошти пацієнта поки що неможливо. Паралельно з відкриттям лабораторії будуть проходити навчання від спеціалістів ВООЗ з роботи з новим обладнанням, противірусної та протиепідемічної безпеки", - наголосив він.

Заступник очільника області Денис Клюшников подякував міжнародним партнерам за своєчасну допомогу.

"Завдяки ВООЗ ми сьогодні маємо можливість відкрити чергову потужну лабораторію на території Донецької області. На мою думку, найкорисніша допомога та, яка надається своєчасно. Зараз ми реєструємо десятки осіб, які захворіли на коронавірус, черга на тестування вимірюється сотнями, за останні чотири доби від COVID-19 померло 10 осіб… Я дуже вдячний представникам ВООЗ за це обладнання, яке дозволить робити більше тестів та ефективніше вживати превентивні заходи для недопущення поширення пандемії. Закликаю всіх дотримуватись протиепідемічних вимог та берегти своє здоров'я та здоров'я своїх рідних", - сказав Денис Клюшников.

Також він зазначив, що лабораторія у Краматорську стане п'ятою у Донецькій області. Сьогодні також відбудеться відкриття лабораторії у Торецька, яка була придбана за кошти обласного бюджету.

Нагадаємо, ПЛР-дослідження показує наявність/відсутність в організмі людини ДНК або РНК вірусу. Матеріал для дослідження відбирають медичні працівники або представники мобільних медичних бригад.