портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькі ОДА відзвітували про виконання програми із захисту здоров’я матері та дитини

Опубліковано 28 листопада 2019 року, 12:59 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Під час колегії Донецької облдержадміністрації пройшов звіт про виконання регіональної програми «Репродуктивне та статеве здоров'я населення Донецької області» на 2018-2022 роки. Програма була розроблена Донецькою ОДА через високий рівень дитячої смертності та недостатню кількість якісних медичних закладів, які спеціалізуються на супроводження породіль (перинатальних центрів). Подібні програми діють у містах Добропілля, Дружківка, Лиман, Мирноград, Волноваському та Мар'їнському районах, які передбачають фінансування заходів щодо покращення медичної допомоги.

«Значна увага у Регіональній програмі приділяється зміцненню матеріально-технічної бази родопомічних та дитячих лікувальних закладів, забезпеченню їх сучасним обладнанням і апаратурою, впровадженню клінічних протоколів лікування і сучасних перинатальних технологій, закупівлі лікарських засобів для надання медичної допомоги при невідкладних станах, впровадженню скринінгу на передпухлинні та онкогінекологічні хвороби», - зазначила заступник директора департаменту-начальник управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Наталя Філіппова.

За її словами, для зниження показників материнської та малюкової смертності в області проведена певна робота. Продовжується реорганізація акушерських і неонатальних відділень для роботи в режимі індивідуальних і сімейних пологових залів, палат сумісного перебування матері і дитини. В цілому в області організовано 140 індивідуальних і сімейних пологових залів, рівень партнерських пологів досяг 82%.

На сьогодні на території Донецької області, підконтрольній українській владі, функціонують 2 перинатальних центри II рівня у  Маріуполь, Покровськ. У зв’язку з проведенням ООС в регіоні єдиний перинатальий центр III рівня для надання високоспеціалізованої медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим вкрай високого перинатального ризику залишився в м. Донецьк, що створило багато труднощів як для жінок, так і для медиків. В рамках реалізації регіональної програми у місті Краматорськ розпочав роботу Обласний перинатальний центр III рівня. У структурі цього закладу існують нові відділення, які взагалі були відсутні в північно-західному регіоні області: акушерської реанімації, реанімації та інтенсивної терапії новонароджених. Протягом 2019 року за рахунок коштів обласного бюджету було придбано медичне обладнання на загальну суму 48 мільйонів грн.

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко зазначив, що збереження життя дітей та жінок має стати головним пріоритетів реалізації заходів програми та підкреслив, що обласна влада має зробити все можливе для зниження дитячої смертності у регіоні.