портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Уряд Німеччини виділив 10 мільйонів на розвиток соціальних послуг і відповідь на COVID-19 у громадах на сході України

Опубліковано 22 лютого 2021 року, 10:20

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) розширює проєкт СПІЛЬНО, спрямований на розвиток послуг для сімей із дітьми у громадах на сході Україні. Протягом наступних двох років Німецький уряд через Німецький банк розвитку (KfW) виділить для реалізації проєкту 10 млн євро. 

Упродовж 2019–2020 років ЮНІСЕФ розпочав проєкт “СПІЛЬНО. Соціальні послуги для сімей у громадах” у 12 пілотних громадах на сході України. Тепер проєкт буде доповнено новими напрямами та розширено на низку нових громад у Донецькій та Луганській областях. Проєкт націлений на пошук найкращих практик надання соціальних послуг у нещодавно об'єднаних громадах, допомагаючи місцевому врядуванню реалізувати повноваження, передані їм під час децентралізації. Найкращі практики проєкту будуть універсальними для застосування по всій країні, тим самим будуть корисними не лише громадам в Луганській та Донецькій областях.

Проєкт працюватиме над безпосереднім розвитком соціальних послуг у громаді, просуватиме цінності інклюзивної освіти, покращуватиме фізичну доступність закладів освіти, сприятиме громадській активності молоді та забезпечуватиме доступ до чистої та безпечної води. Усе це в комплексі сприятиме соціальній згуртованості та благополуччю громади.

Проєкт охопить більш ніж півмільйона мешканців Луганської та Донецької областей. Діяльність проєкту буде передусім спрямована на покращення соціального благополуччя сімей із дітьми, зокрема тих, що виховують дітей із інвалідністю, внутрішньо переміщених та інших уразливих родин. 

Зокрема проєкт допоможе будувати у громадах систему соціальних послуг, яка визначатиме потреби сім’ї, знаходитиме ризики та вчасно на них реагуватиме за допомогою відповідних послуг.

Проєкт також покращуватиме якість та доступність інклюзивної дошкільної та cередньої освіти, у тому числі через навчання освітян методикам роботи із дітьми з особливими освітніми потребами, модернізацію приміщень закладів освіти для забезпечення їх фізичної доступності для дітей із інвалідністю.

Для запобігання потраплянню у складні життєві обставини, а також для сприяння соціальній згуртованості проєкт запропонує низку можливостей для дітей та молоді. Зокрема йдеться про розвиток життєвих навичок, відновлення молодіжних центрів, розвиток спорту, залучення молоді до прийняття рішень та реалізації власних соціальних підприємств. 

Окремим важливим компонентом стане забезпечення доступу до чистої питної води у громадах, які цього потребують, через підтримку компаній водопостачання. Всі компоненти проєкту спрямовані прямо чи опосередковано на підтримку людей, які постраждали від наслідків пандемії Covid-19. У тому числі через забезпечення захисних засобів для працівників соціальної сфери, інформаційно-просвітницькі заходи у школах та молодіжних центрах, постачання безпечної води для особистої гігієни, мотивацію молодих людей ставати "послами" серед однолітків для зниження ризиків дискримінації молоді, яка захворіла на COVID-19.

«COVID-19 поглибив кризу в регіонах, які вже понад шість років потерпають від збройного конфлікту. За останній рік запит на соціальні послуги у громадах на сході України суттєво виріс. Місцеві ради стикаються із необхідністю екстреного реагування і водночас — із потребою у побудові цілісної системи, яка буде працювати на запобігання труднощам сімей із дітьми. Це виклик, на який і має дати відповідь наш проєкт. Важливо побудувати середовище, у якому сім’ї відчуватимуть підтримку і впевненість. Необхідно створити умови, у яких кожна дитина, у тому числі дитина з інвалідністю, зможе безперешкодно навчатися й розвиватися, залишаючись при цьому зі своєю родиною», — зазначила Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

«Україна перебуває на дуже важливому етапі перебудови системи соціальних послуг — етапі наближення послуг до мешканців громад. Від того, як місцеві ради впораються із цим завданням, залежить благополуччя вразливих категорій і громади в цілому. У цей переломний момент уряд Німеччини стає партнером для областей України, чиї сили відбирає збройний конфлікт і наслідки пандемії. Ми віримо, що наступні два роки принесуть довготривалі результати, сталість яких громади зможуть підтримувати та примножувати самостійно», — зазначила Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні.

Зараз триває відбір нових громад, які разом із  деякими громадами попереднього раунду братимуть участь у проєкті. Зацікавлені об’єднані територіальні громади Луганської та Донецької областей, які зараз не залучені до проєкту “СПІЛЬНО”, можуть до 10 березня подати заявку на участь за посиланням.

Про ЮНІСЕФ:

ЮНІСЕФ працює у найважчих регіонах для підтримки найбільш вразливих дітей. Ми працюємо у 190 країнах і територіях для кожної дитини, щоб забезпечити кращий світ для всіх.

Більше про ЮНІСЕФ та нашу роботу з дітьми в Україні: www.unicef.org.ua

Для отримання додаткової інформації про проєкти Німецького уряду, будь ласка, дивіться: https://kiew.diplo.de/ua-uk/themen/wirtschaft/-/1337286