портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

“Велике будівництво”: на Донеччині заклали перший камінь для регіонального лісового насіннєво-селекційного центру

Опубліковано 13 березня 2021 року, 12:29

Перший камінь для регіонального лісового насіннєво-селекційного центру, який буде збудований в рамках президентської програми “Велике будівництво”,  закладений сьогодні в місті Лиман. 

У заході взяли участь голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець, голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко та підрядники будівництва.  

Центр буде створено  на базі ДП “Лиманський лісгосп” з  метою відтворення природних екологічних систем стійкими до зміни клімату рослинами в стислі терміни. Він  включатиме цех переробки та висівання насіння; теплицю для вирощування сіянців з закритою кореневою системою (далі - ЗКС); майданчик дорощування сіянців; лісові насіннєві плантації, обладнання для тривалого зберігання насіння. 

На будівництво лісового насіннєво-селекційного центру Донецькою обласною державною адміністрацією було виділено кошти з Обласного фонду  охорони навколишнього природного середовища у сумі 37,6 млн  грн. 

Голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець наголосив на тому, що Донеччина є однією з найкращих областей в Україні по взаємодії влади та лісівників.  У обласної влади є чітке розуміння, що лісу потрібна безпека.  Тому лісівники у Донецькій області забезпечені необхідною технікою, яка дозволяє швидко реагувати на загоряння та оперативно їй ліквідувати. Адже після кожної лісової пожежі на відновлення лісу йдуть роки.  

Даний лісовий насіннєво-селекційний центр може стати основним постачальником посадкового матеріалу для вирішення екологічних потреб всього південно-східного регіону України. 

Завдяки вирощеним в регіональному лісовому насіннєво-селекційному центрі сіянцям  ДП «Лиманський лісгосп» зможе відтворювати ліси посадковим матеріалом із покращеними спадковими властивостями. Відповідно до плану-графіку будівництва лісового насіннєво-селекційного центру, перша продукція буде отримана в 2022 році та спрямована на відтворення лісів Національного природного парку «Святі гори» на території ДП «Лиманське лісове господарство».

Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко зазначив, що фахівці з Донеччини їздили на Львівщину, де вже працює подібний центр, ґрунтовно вивчали досвід колег. До роботи центру будуть залучені й науковці, бо зміни клімату впливають і на те, які рослини будуть більш стійкими. 

Вказаний центр забезпечить випуск 1  млн 200 тис. штук сіянців покращеної якості, що дасть змогу відновити понад 200 га лісу за рік. В майбутньому планується збільшити  вирощування сіянців ЗКС до 2400 тис. шт. головних лісоутворюючих порід. 

У тому числі, даний центр здатний забезпечити посадковим матеріалом лісогосподарські підприємства в Луганській області  для заліснення згарищ, які виникли в наслідок пожеж у 2020 році, якщо виробничу потужність центру збільшити до 2,2 млн. сіянців на рік.