портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Верховна Рада підтримала дорожню карту поліпшення водозабезпечення Донеччини

Опубліковано 17 вересня 2020 року, 07:45

Верховна Рада України підтримала дорожню карту поліпшення водозабезпечення Донеччини, напрацьовану Донецькою обласною державною адміністрацією, та прийняла 16 вересня Постанову №3835 «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для забезпечення населення Донецької області безперебійним водопостачанням». 

“Донецька обласна адміністрація докладає максимум зусиль для поліпшення матеріально-технічного стану єдиного постачальника води в області - компанії «Вода Донбасу» та всієї системи водозабезпечення. І я дякую органам державної влади та міжнародним організаціям, які підтримують наші зусилля”, -  написав голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко у Facebook.

Він нагадав, що проведення бойових дій у Донецькій області значно додало проблем об’єктам централізованої системи водопостачання області та водопровідно-каналізаційним господарствам населених пунктів, які й до війни потребували суттєвої модернізації. 

Обладнання та мережі Другого Донецького водогону знаходяться в аварійному стані. Втрати води внаслідок проведення активних бойових дій на території Донецької області та значної зношеності водоводів, становить близько 65-70 %, що призводить до графікової подачі води найбільшим містам області, особливо при збільшенні розбору води у літній період часу та зупинки або скорочення подачі води в результаті аварій. 

Якщо за період з серпня 2018 до серпня 2019 років було зафіксовано 19 пошкоджень (і як наслідок - припинення або скорочення водопостачання у містах Костянтинівка, Дружківка, Торецьк, Слов’янськ, Краматорськ та у Костянтинівському і Ясинуватському районах майже на 2,5 місяці), то вже з серпня 2019 до серпня 2020-го -  вже 32 аварії і  чотиримісячне скорочення/припинення водопостачання вищевказаних населених пунктів.

“Тому відновлення найбільш аварійних ділянок Другого Донецького водогону протяжністю 21,7 км дозволить забезпечити стабільне цілодобове водопостачання у містах Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Слов’янськ, Торецьк та у Костянтинівському і Ясинуватському районах”, - написав Павло Кириленко.  

Заходи щодо покращення водопостачання Донецької області були включені до Регіональної програми «Вода Донеччини на 2017-2020 роки», і вони поступово реалізуються. Дію програми продовжили до 2025 року, додатково включивши до неї 7 розроблених проєктів з капітального ремонту та реконструкції аварійних ділянок Другого Донецького водогону.

Задля об’єднання зусиль різних гілок державної влади навколо вирішення питання водозабезпечення Донеччини, облдержадміністрація спрямувала листи з пропозиціями покращення технічного стану компанії «Вода Донбасу» на адресу керівництва держави, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України тощо.

“І дуже вдячні, що нас почули… Рішення ВР, ухвалене 312 народними депутатами, свідчить про те, що і парламент, і виконавча гілка влади здатні ефективно працювати заради покращення якості життя людей”, - зазначив Павло Кириленко. 

Він додав, що хоч зазначена Постанова не зможе повною мірою вирішити усіх проблем водозабезпечення Донеччини, зроблено ще один крок у цьому напрямку. 

Донецька обласна адміністрація напрацювала комплекс заходів для повного і системного поліпшення питання водопостачання Донецької області й послідовно втілює його в життя.