портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Віктор Ляшко: В Україні не зареєстровано жодного випадку коронавірусу

Опубліковано 28 лютого 2020 року, 15:44 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Дослідження на коронавірусну інфекцію по раніше відібраних зразках завершились — всі результати негативні. В Україні не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус, країна продовжує залишатися країною вільною від циркуляції даної інфекції. Про це під час брифінгу повідомив заступник Міністра охорони здоров’я, Головний санітарно-епідеміологічний лікар України Віктор Ляшко. 

«Система охорони здоров’я готова до всіх можливих сценаріїв. На сьогодні маємо 2,5 тисячі інфекційних боксів, які знаходяться в інфекційних відділеннях. Це перші приміщення, в які будуть ізолювати ймовірних хворих. Крім цього, в країні наявні 12,5 тисяч ліжок в інфекційних лікарнях», — сказав Віктор Ляшко.

В Україні також є закуплені в Німеччині Центром громадського здоров’я тест-системи для виявлення коронавірусу, ВООЗ передано 30 тест-систем на 3 тисячі досліджень і вже зареєстровані вітчизняні тест-системи. Крім того, 10 березня очікується надходження швидких тестів на коронавірусну інфекцію, які можна використовувати поза межами лабораторій. 

Вже розпочалися навчання медичного персоналу. Зокрема, сьогодні на базі Олександрівської лікарні в Києві проходять тренінги щодо правил госпіталізації можливих хворих для бригад екстреної медичної допомоги та епідеміологів та інфекціоністів. 

Другий день представники ВООЗ проводять навчання для епідеміологів і вірусологів з усієї країни з питань діагностики, правильність збирання зразків, госпіталізації тощо. Віктор Ляшко наголосив, що подібні навчання відбуватимуться на території всієї країни.

«Ми перевели систему охорони здоров’я в найвищий режим готовності. Водночас ми вживаємо максимум заходів, щоб інфекція не потрапила на територію України. І один з цих заходів — температурний скринінг на найбільших пунктах пропуску та в найбільших міжнародних аеропортах країни», — підкреслив заступник Міністра.

За його словами, щодня епідеміологи вимірюють температуру тіла 75-80 тис. людей, які перетинають український кордон. 

Віктор Ляшко також закликав усіх користуватися перевіреною інформацією з офіційних джерел: 

— Міністерство охорони здоров’я — https://moz.gov.ua 

— Центр громадського здоров’я МОЗ України — https://www.phc.org.ua

— Всесвітня організація охорони здоров’я — https://www.who.int

— Кабінет Міністрів України — https://www.kmu.gov.ua.

— 15-45 — безкоштовна гаряча лінія Кабінету Міністрів України за номером 15-45, де можна отримати відповіді на всі запитання, що цікавлять. 

Головний санітарно-епідеміологічний лікар України також анонсував запуск окремого онлайн-ресурсу, що міститиме всю інформацію стосовно коронавірусу та ситуації в Україні. До кінця дня банер з’явиться на сайті Кабінету Міністрів.