портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Звернення Павла Кириленка щодо дотримання умов карантину на період поминальних днів

Опубліковано 23 квітня 2020 року, 13:55

Шановні мешканці області!

Перш за все, хочу подякувати всім, хто відповідально поставився до рекомендацій влади і залишився святкувати Великдень вдома. 

Поки що зберігаються, і навіть посилюються, загрози поширення вірусу Covid-19, що пов’язано з недотриманням окремими релігійними організаціями правил проведення богослужінь та інших релігійних обрядів за умов поширення коронавірусу безпосередньо у період великодніх свят. Ми бачили ці порушення. Саме тому, що не всі дотримались наших рекомендацій, українські науковці очікують нові піки захворюваності орієнтовно на кінець квітня та 3-8 травня. 

Попереду нас чекає ще одне випробування. Через тиждень після свята Великодня починаються поминальні дні.  Тому  звертаюсь до кожного –  задля уникнення ще більшого розповсюдження інфекційного захворювання,  дослухайтесь  до закликів очільників низки релігійних організацій та перенесіть відвідування кладовищ на початок червня.

Отже, церковна традиція впродовж року встановлює кілька днів особливого поминання померлих: 1) у М’ясопустну суботу, напередодні початку Великого Посту; 2-4) у три суботи Другого, Третього і Четвертого тижнів Великого Посту; 5) у Троїцьку поминальну суботу напередодні Трійці та 6) у Димитрівську поминальну суботу напередодні дня Святого Димитрія Солунського. Тобто, можливість молитовного згадування померлих родичів і друзів на дев’ятий день після Великодня не є єдиним днем у році, коли віруючі можуть виконати цей важливий для них обряд. Навіть до кінця поточного року будуть ще дві такі спеціальні нагоди (6 червня та 7 листопада), не кажучи вже про цілком відповідну до церковної традиції можливість поминання померлих будь-якого дня у приватній чи церковній молитві. 

Я вірю, що ви з порозумінням сприймете цю інформацію.

Тільки спільними зусиллями, залишаючись свідомими та відповідальними, зможемо запобігти поширенню інфекції.  Дуже скоро епідемія мине, та всі ми повернемося до звичного життя.

Пам’ятайте! Найголовніша цінність – це людське життя. Бережіть себе і своїх близьких, залишайтеся вдома!

З повагою 

Голова облдержадміністрації, 

керівник обласної військово-цивільної адміністрації                                   Павло Кириленко