портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація щодо розвитку міжрегіонального співробітництва Донецької області

З метою розвитку міжнародного та міжрегіонального співробітництва Донецькою областю укладено Угоди про торговельно-економічне, науково-технічне, гуманітарне та культурне співробітництво з 7 регіонами 4 іноземних країн: Мінською областю (Республіка Білорусь), Сілезським та Нижньосілезьким воєводствами (Республіка Польща), Моравсько-Сілезьким краєм (Чеська Республіка), Валлонським регіоном (Бельгія) та Хякімліками Балканського і Лебапського велаятів (Туркменістан).

Районами області укладено міжрегіональні документи (угоди, договори, меморандуми, протоколи) з 4 районами іноземних країн: Лежайським Повітом (Республіка Польща), Хойніцким районом (Республіка Білорусь), Всеволожським муніципальним районом Ленінградської області (РФ), Совєтським районом Курської області (РФ).

З метою встановлення побратимських зв’язків органами  місцевого самоврядування укладено угоди (договори, меморандуми, протоколи) про побратимство, а також про торговельно-економічне, науково-технічне, гуманітарне та культурне співробітництво з 20 містами 8 іноземних країн.

Протягом 2016 року продовжувалось співробітництво у сфері економіки, промисловості, освіти і науки, культури і туризму з метою реалізації укладених міжрегіональних документів.

Підприємства області поставляли свою продукцію до Республіки Білорусь, Республіки Польща, Чеської Республіки, Королівства Бельгія та інших.

Представники вищих навчальних закладів області приймали активну участь у спільних міжнародних науково-практичних конференціях, координаційних зустрічах, у зустрічах дипломатичного рівня та інших заходах, організованих на територіях іноземних країн.

З метою реалізації Угоди з Нижньосілезьким воєводством (Республіка Польща) та в рамках Проекту ПРООН та Представництва ЄС в Україні «Відновлення управління та примирення у постраждалих від кризи громадах України» заплановано відрядження делегації Донецької області до Нижньосілезького воєводства (Республіка Польща) для підвищення кваліфікації фахівців у сфері державного управління, місцевого самоврядування, службовців, а також представників малого та середнього бізнесу Донецької області, обміну досвідом та отримання знань «європейського підходу» до вирішення сучасних проблем.

Крім того, з метою сприяння розвитку міждержавних та міжрегіональних відносин, у Донецькій області акредитовано консульські установи іноземних країн: 3 Генеральних консульства (Греції (м. Маріуполь), Грузії, ФРН (м. Дніпропетровськ) та 6 Почесних консульств (Австрії (м.Київ), Королівства Нідерландів (м. Київ), Словаччини (м.Київ), Франції (м.Київ), Республіки Кіпр (м. Маріуполь) та Хорватії (пгт. Святогірськ).

Перспективи розвитку міжрегіональної співпраці:

  • активізація розвитку міжрегіональної співпраці в економічній сфері, проведення роботи щодо розширення ділових контактів між підприємствами та діловими колами, пошуку нових партнерів, створення спільних підприємств;
  • залучення інвестицій в Донецьку область;
  • відновлення інфраструктури Донецької області;
  • проведення обміну інвестиційними пропозиціями сторін;
  • проведення обміну комерційними пропозиціями підприємств областей щодо здійснення експортно-імпортних операцій;
  • здійснення обміну інформацією щодо проведення виставково-ярмаркових заходів, інвестиційних форумів на територіях сторін;
  • створення спільних науково-дослідницьких центрів, бюро, лабораторій для використання новітніх технологій;
  • проведення консультацій та координація дій в галузі науково-технічної політики;
  • підготовка та залучення кваліфікованих спеціалістів, виділення стипендій (грантів) на проведення навчання в іноземних країнах студентів, викладачів, аспірантів; обмін досвідом тощо;
  • участь представників творчих та спортивних колективів Донецької області у фестивалях, конкурсах, змаганнях тощо.