портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку

Опубліковано 01 жовтня 2023 року, 07:01

14 грудня 1990 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 1 жовтня Міжнародним днем людей похилого віку

Україна, як повноправний член ООН, підтримала зазначену ініціативу та долучилась до відзначення з 1991 року. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку», в Україні свято відзначається на державному рівні.

Цей день є виявом поваги суспільства до людей старшого покоління, які є носіями кращих традицій та духовних скарбів. Це хороша нагода уважніше поглянути на проблеми літніх людей, задуматися над шляхами їх вирішення. І це гарний привід ще раз подякувати представникам старшого покоління, які передають нам свій життєвий досвід і є взірцем для наслідування.

За оцінками спеціалістів, нині в світі налічується майже 700 мільйонів людей старше 60 років. Передбачається, що до 2050 року їх кількість сягне двох мільярдів, що буде дорівнювати 20% світового населення. Все це свідчить про те, що особливим потребам і проблемам багатьох літніх людей необхідно приділяти особливу увагу. Не менш важливою є і та обставина, що більшість чоловіків і жінок похилого віку можуть і надалі робити важливий внесок у функціонування суспільства, якщо їм будуть гарантовані для цього відповідні умови.

Те що може літня людина, не по силі більш молодим. І мова зовсім не про сили і енергію, яка властива молодому поколінню, а про досвід і терпіння, наполегливість та здатність досягати поставлених завдань, ментальну гнучкость й толерантність, яка притаманна більшості літніх людей.

Піклування про людей старшого віку – це справа кожної людини. Особливо зараз, в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Щороку в Україні стає ще більше заходів та ініціатив для соціалізації громадян похилого віку. Все частіше літні люди самі стають ініціаторами нових зрушень: започатковують університети третього віку, проводять зустрічі та змагання, створюють вільні простори. Багато з них знаходить себе у нових вподобаннях та хоббі: вишивка, фотомистецтво, малювання, літературні вечори, а останні роки – плетіння сіток, кікімор, шиття прапорів.

Низький уклін вам до землі, дорогі ветерани! Нехай осіння пора, в яку ви вступили, буде світлою й ласкавою, сповненою душевним теплом, увагою і турботою близьких! Бажаємо вам здоров’я, радості, сил та наснаги, щастя та благополуччя, довголіття, добра, миру і віри в краще майбутнє!