портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Опубліковано 14 грудня 2021 року, 07:45

14 грудня українці вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС). Саме в цей день 1986 року завершилося будівництво саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших аварій на атомних електростанціях – аварія на ЧАЕС.  Та усвідомлення масштабу катастрофи прийде згодом. Радянська влада всіляко замовчує трагедію, щоб приховати її розмах, виганяє на Хрещатик на першотравневий парад тисячі людей і сотні дітей.

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості робітники і колгоспники, в екстреному порядку мобілізовані радянським керівництвом на усунення наслідків аварії. Цим людям (їх, за найскромнішими підрахунками, було не менш 90 тисяч осіб) довелося гасити пожежу після вибуху, виконував роботи з дезактивації приміщень і проммайданчика станції та забруднених територій навколо неї, проєктувати і будувати об’єкт «Укриття», готувати й здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС.

Фахівці, які вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора. Ще в 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату.

Пізніше святкування було офіційно дозволено, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися вінки від керівників держави, іноземних посольств і суспільних організацій, але було відсутнє визнання цього дня на державному рівні.

І лише 10 листопада 2006 року Указом Президента України № 945/2006 була заснована пам’ятна дата — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (друга назва свята — «День ліквідатора»), який щорічно відзначається 14 грудня.