портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

16 травня - День ромського спротиву

Опубліковано 16 травня 2024 року, 07:01

16 травня у світі відзначається День ромського спротиву (Romani Resistance Day). Ця героїчна і водночас трагічна дата в історії ромського народу пов’язана з подіями Другої світової війни в нацистській Німеччині. Цей день є важливим для ромської спільноти та нагадує нам про героїзм та силу ромів у боротьбі з утисками, геноцидом та систематичними переслідуваннями. Протягом століть роми проходили безліч випробувань та стикалися з надзвичайно важкими ситуаціями, зокрема під час Другої світової війни.

15 травня 1944 року учасники діючого в Аушвіц-Біркенау підпільного руху попередили близько 6000 ромів, які знаходились в концтаборі, що нацисти планують їх масову страту. Наступного ранку понад 600 в’язнів-ромів не з’явилися на звичайну ранкову перекличку, а забарикадувались у своїх бараках. Озброєні металевими трубами, дерев’яними палками, камінням та колючим дротом, роми встояли проти нацистів, які того дня відступили, і відстрочити дату страти в газових камерах до 2 серпня.

Історія цієї боротьби стала символом стійкості ромського народу та опору ромів фашизму загалом. Роми з самого початку Другої світової війни виступали проти дискримінації, боролися за свої права і зрештою – за життя.

Багато десятиліть минуло, віддаляючи нас від тих жахливих подій. Сьогодні Україна впевнено йде європейським шляхом, де немає місця расовому упередженню та агресії.

Наразі українські громадяни ромської етнічної спільноти відстоюють свободу й незалежність нашої держави: служать у Збройних Силах України, працюють на волонтерському фронті, допомагають біженцям та переселенцям, здійснюють адвокацію на міжнародному рівні.

Дякуємо всім, хто сприяє перемозі України у війні! Наша сила в єдності, тому кожен внесок – безцінний!