портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

18 червня - День батька

Опубліковано 18 червня 2023 року, 08:18

Згідно з Указом Президента України №274/2019 від 18 травня 2019 року, щороку в третю неділю червня відзначається День батька. Цьогоріч свято припадає на 18 червня.

Якщо в Україні до Дня батька тільки звикають, то понад 30 країн світу вшановують роль тата уже понад століття. Ідея свята належить мешканці США Сонорі Додд. У 1910 році вона запропонувала після свята Дня матері проводити відповідне вшанування батьків. Сонора Додд так хотіла віддячити своєму татові, який після смерті дружини, матері Сонори, самостійно виховав 6 дітей, ставши їм мамою й татом водночас. Гідний вчинок чоловіка заслуговував поваги і вдячності. Тому з ініціативи Сонори спочатку День батька почали відзначати в її рідному місті Спокан. Через деякий час ідею цього свята перейняли інші штати США, а у 1966 році його визнали на національному рівні. Святкування Дня батька у третю неділю червня згодом підхопили й інші країни, зокрема і Україна.

Батько для кожного з нас – це вихователь, захисник, учитель і друг, якому ми завдячуємо базовими вміннями, життєвими принципами та цінностями. На допомогу люблячого батька діти можуть розраховувати завжди, незалежно від того, скільки їм років, а теплі згадки про цю найріднішу людину залишаються з нами на все життя і дарують підтримку в найтяжчі часи.

День батька нагадує нам як про важливість, так і про проблеми батьківства. Традиційно поняття батьківських обов’язків відрізняється від уявлення про обов’язки матері. В нашій культурі батько передусім повинен забезпечувати дітей в матеріальному плані та підтримувати дисципліну в родині завдяки своєму авторитету, але при цьому він має бути чуйним і люблячим. На жаль, така непроста роль під силу не кожному чоловіку, і чимало дітей, навіть якщо вони зростають в повних родинах, не мають довірливих і близьких стосунків з батьком.

Тому День батька – не тільки свято для привітань та подарунків, а ще й привід для самих батьків подумати про свої стосунки з дітьми і за потреби спробувати змінити їх в кращий бік.

Сьогодні це свято особливо щемливе для України, адже безліч батьків борються з російськими окупантами на фронті та воюють за свободу та мир для своїх дітей, для нашої країни, щохвилини ризикуючи власним життям.