портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

2 грудня відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Опубліковано 02 грудня 2021 року, 14:20 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

2 грудня щороку відзначається як Міжнародний день боротьби за скасування рабства.  Саме у цей день 1949 року було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми на 4-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. 

Для України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року. 

Встановлення цього Дня мало на меті викоренення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірші форми дитячої праці, примусові шлюби, продаж наречених, передання у спадщину вдів і насильницьке вербування дітей для подальшого використання у збройних конфліктах.

Як зазначають в ООН, рабство протягом століть видозмінювалося і виявлялося по-різному. Якщо деякі старі традиційні форми рабства досі присутні в своєму первинному вигляді, то деякі інші набули нових форм. 

Зокрема, поряд з традиційними формами примусової праці нині існують і інші, які зачіпають, зокрема, мігрантів: робота в будівельному секторі, харчовій промисловості, пошитті одягу і сільськогосподарському секторі.

За даними Міжнародної організації праці, на сьогодні у світі близько 40 млн людей є жертвами сучасних форм рабства, включаючи 24,9 млн жертв примусової праці та 15,4 млн жертв примусових шлюбів.

У світі досі існують сучасні форми рабства, такі як сексуальна експлуатація, торгівля людьми, продаж наречених, шлюби з примусу, ряд форм дитячої праці, насильницьке вербування дітей для використання у збройних конфліктах та ін.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наголошує, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам. Також Конституцією України забороняється використання примусової праці.

Нині ситуація загострюється через поширення епідемії COVID-19, вжиття обмежувальних карантинних заходів, непростої економічної ситуації, тому влада наголошує на необхідності забезпечення належного рівня запобігання та протидії такого явища як торгівля людьми.