портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

2 лютого - 100 років від дня народження Івана Дзюбана

Опубліковано 02 лютого 2023 року, 15:25

Дзюбан Іван Феодосійович (1923–2008), член Національної Спілки художників України, Заслужений художник України, український живописець, графік, плакатист.

Іван Дзюбан народився 2 лютого 1923 року в селі Костянтинівка Мар’їнського району на Донеччині в селянській родині. У 1937 році юнак почав навчатися азам мистецтва в студії при місцевому палаці культури. Того ж року вступив до живописного відділення Луганського художнього училища. Протягом 1949 – 1955 років Іван Дзюбан здобуває фах плакатиста у Київському художньому інституті. Почавши з політичного плаката та плакатів на індустріальну та сільськогосподарську теми, художник згодом все більше уваги приділяє культосвітній рекламі, створюючи кіноплакати до фільмів різних жанрів - художніх кінострічок для дорослих і дітей, історичних і побутових картин, кінокомедій.

Творчий доробок Івана Дзюбана включає і живописні роботи. Опанування станкового живопису почалось ще в Луганському художньому училищі, а продовжувалось та удосконалювалось під час навчання в Київському художньому інституті. Все своє життя художник жив і працював у Києві, але не були забуті враження від села та від життя в таких індустріальних центрах, як Донецьк, Луганськ і Маріуполь. Іван Феодосійович змальовував також край, де він народився і багато робіт подарував музею у рідному селі, бо мала батьківщина завжди була в його серці.

Яскравим прикладом роботи Івана Дзюбана в галузі монументально-декоративного мистецтва є створення у 1968 році у співавторстві з художниками О. Вороною та Ю. Ільченком панно в Києві в підземному переході на Хрещатику біля Майдану Незалежності. Це найцікавіший твір такого роду в столиці України, в основу якого покладено мотиви українського народного мистецтва.

Роботи митця демонструвались на численних всеукраїнських і міжнародних виставках, в тому числі на ХХХ бієнале у Венеції (1960). Його твори представлені в приватних колекціях, зберігаються в Національному художньому музеї України, Харківському художньому музеї, Миколаївському обласному художньому музеї, приватному Музеї українського живопису (Дніпро).

Управління культури і туризму облдержадміністрації