портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

20 травня – завершення оборони Азовсталі

Опубліковано 20 травня 2023 року, 09:05

Героїчна оборона Маріуполя, яка тривала з 24 лютого по 20 травня 2022 року стала однією з найважливіших та найтрагічніших сторінок російсько-української війни. 86 днів запеклих протистоянь українських захисників з чисельно переважаючою армією рф дали можливість Силам оборони України втримати або відкинути ворога на інших напрямках.

Місто опинилось в облозі фактично вже в перші дні війни.

У ніч з 18 на 19 квітня 2022 року Президент України у традиційному відеозверненні повідомив про початок російської стратегічної наступальної операції на сході України. Того ж дня російські окупанти активізували наступальні дії уздовж всієї лінії фронту. Основні зусилля ворог зосередив на прориві оборони наших військ у Донецькій та Луганській областях, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь.

Станом на середину квітня житловий фонд та цивільна інфраструктура Маріуполя були практично повністю знищені, а українські захисники, у складі полку Національної гвардії України «Азов» та 36-ої окремої бригади морської піхоти, контролювали лише територію металургійного комбінату «Азовсталь», Маріупольського порту та вузьку смугу землі на узбережжі Азовського моря у Приморському районі міста.

17 квітня Сили оборони України у м. Маріуполь відхилили російський ультиматум про безумовну капітуляцію, після чого російські війська піддали територію «Азовсталі» масованим бомбовим та артилерійським ударам, а 19 квітня розпочали активні штурмові дії.

Двом тисячам захисників Маріупольської фортеці протистояло більш ніж 20-тисячне загальновійськове угруповання противника, яке активно підтримувалось чисельною авіаційною компонентою та флотилією російських військових кораблів у Азовському морі.

Україна не мала можливості деблокувати Маріуполь військовим шляхом, але силовими підрозділами було здійснено кілька військових місій, про перебіг яких стало відомо лише після припинення оборони міста. До оточених на Азовсталі захисників проривалися гелікоптери розвідки, які доправляли захисникам боєкомплект, медикаменти, їжу та воду і вивозили поранених. Пілоти здійснювали унікальні «самовбивчі» рейси в умовах загрози ворожої ППО та винищувачів та усвідомлюючи величезний ризик втрат.

16 травня 2022 року завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН була розпочата операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України. 53 важкопоранених українських військовослужбовця було доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки.

Вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на «Азовсталі», зберегти життя особового складу і припинити оборону: місто захоплене російською армією, меткомбінат заблокований і зруйнований майже повністю. Близько двох тисяч воїнів виходять з «Азовсталі» і здаються у полон.

64 дні оборону «Азовсталі» тримали окремий загін спеціального призначення «Азов», 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя, співробітники Служби безпеки України.

Утримуючи свої позиції українські військові не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20000 особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.

Сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало можливість підготувати та створити оборонні рубежі українських військ, зробити перегрупування сил, сформувати резерви та отримати допомогу від партнерів.

За інформацією громадської організації «Асоціація родин захисників «Азовсталі», з території заводу вийшло 2439 (за деякими даними - 2449) українських військових, з них понад 1900 захисників і захисниць й сьогодні перебувають у російському полоні.

Найважливішим завданням завжди було і буде максимальне збереження життів українців та повернення кожного й кожної додому!