портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

21 листопада – День Гідності та Свободи

Опубліковано 21 листопада 2022 року, 07:00

Щорічно, 21 листопада, в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Державне свято було встановлено Указом Президента України від 13 листопада 2014 року № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору. Від самого початку заснування Дня Гідності та Свободи українці відзначають цю дату в умовах війни.

Протягом кількох століть прагнення українців жити у вільній незалежній державі наштовхується на лютий опір з боку росії, яка завжди намагалась знищити нашу країну, заперечуючи окремішність її народу, її історії, її мови, її традицій.

Українці, які виходили на Майдани – Софійський у 1917–1918 роках та Незалежності у 2013–2014 роках – змушені брати в руки зброю, щоби чинити опір російським намірам.

Події в Україні кінця ХХ століття багато в чому визначили майбутнє імперії зла. У жовтні 1990 року у Києві відбувся перший Майдан, студентський, що пізніше отримав назву Революція на граніті. Однією з вимог протестувальників було непідписання нового союзного договору, що мав би подовжити життя агонізуючого СРСР. Ця акція стала одним із важливих чинників проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року.

Небезпечним сигналом для російського диктатора стала Помаранчева революція 2004 року. Другий Майдан продемонстрував готовність громадян України захищати своє право вибору. Це суттєво відрізняло Україну від частини колишніх совєтських республік, в яких відбувалося демонтування демократії та розбудова авторитарних режимів.

Революція Гідності, яка починалася з євроінтеграційних вимог, стала черговим етапом утвердження України як незалежної держави. Ці протести стали найбільш голосною та чітко сформульованою заявою українців про свої цінності – гідність, свободу, незалежність, демократію.

Кожен Майдан ставав кроком на шляху до здобуття справжньої незалежності. Але водночас був результатом незасвоєних уроків попередніх Майданів і неусвідомлення значною частиною населення тих загроз, які становила рф.

Бойові дії йшли на сході, саме там українська армія захищала найвищі цінності, які відстоювали на Майданах, саме там ризик втрати цих цінностей усвідомлювався з особливою гостротою У лютому цього року полем битви за свободу нації та незалежність стала вся Україна. Повномасштабна агресія росії проти України перетворила нашу державу на своєрідний Майдан з його базовими принципами самоорганізації, консолідації, взаємодопомоги та безстрашності.

Українські Майдани та російсько-українська війна чітко визначили у свідомості українців такі ціннісні орієнтири: триває неймовірно швидкий процес формування українців як політичної нації, поступових змін ціннісних орієнтирів і усвідомлення важливості таких категорій, як свобода, гідність, мова, історія, культура, громадянське суспільство; самоорганізація та консолідованість суспільства може дати відсіч будь-якому ворогу у будь-який ситуації; ми маємо своїх національних Героїв, не лише загиблі, а й ті, хто не зраджує себе і чинить опір ворогу; чітке розуміння, що росія - це ворог; українці – народ, який прагне творити, а не знищувати; свобода, воля, гідність – це цінності, які українці готові захищати до останнього.

Революція Гідності стала першим переможним боєм цієї війни. Гідність і стійкість українців, проявлена упродовж трьох зимових місяців, їх прагнення справедливості та свободи, була сильнішою за весь насильницький апарат тогочасної злочинної влади. Сильнішою за кийки, кулі, гранати, отруйні гази та потужну машину дискредитації та дезінформації, які надсилала росія, щоб знищити беззбройний протест.

Гідність, непохитність, прагнення до свободи нашого народу, мужність та стійкість наших воїнів, які вісім років виборюють нашу незалежність, волю та територіальну цілісність сильніші за всю російську армаду, сильніші за всі бомби, ракети, танки, дрони окупантів. Наше прагнення жити у своїй вільній, незалежній, неподільній країні сильніше за їх прагнення знищити нас.

ВИСТОЯЛИ НА МАЙДАНІ – ПЕРЕМОЖЕМО У ВІЙНІ!

 

За матеріалами Національного меморіального комплексу 

Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності