портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

21 жовтня - 350 років від дня народження Пилипа Орлика

Опубліковано 21 жовтня 2022 року, 12:12 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Сьогодні - 350 років від дня народження Пилипа Степановича Орлика, гетьмана України, українського політичного, державного і військового діяча

 Ніколи не перестану шукати 

всіх легальних засобів, щоб заявити мої права 

й права моєї нації на Україну 

Пилип Орлик

Пилип Орлик - один із найяскравіших представників української політичної, інтелектуальної та поетичної аристократії. Автор славетних «Пактів і Конституції прав і вольностей Запорізького війська» та «Причини виходу України з-під московського протекторату». Його спадщина – це маніфест української ідеї в Європі.

Народився Пилип Орлик 21 жовтня 1672 року в сім'ї родовитої литовської шляхти чеського походження. Навчався у єзуїтському колегіумі у Вільні, а також у Києво-Могилянській колегії, яку закінчив у 1694 році. Навчався на відмінно, проявив талант ораторства і поезії, цікавився філософією і літературою, добре володів українською, польською, церковнослов’янською, болгарською, сербською, латинською, італійською, німецькою, шведською, французькою, російською, старогрецькою, новогрецькою і ймовірно турецькою мовами. Після завершення навчання у Києво-Могилянській академії працював писарем консисторським Київської митрополії.

Одруження з донькою полтавського полковника Павла Герцика Ганою поєднало Орлика з українською старшиною.

Гетьман Іван Мазепа любив і довіряв Пилипу Орлику. Він був одним із перших і найбільш посвячених у таємні плани гетьмана позбутися впливу Московської держави і Петра І та перейти на бік шведського короля Карла ХІІ. Протягом 1706-1707 Орлик вів таємне шифрованє листування Івана Мазепи.

5 квітня 1710-го під Бандерами на загальній раді у присутності старшини, запорожців та реєстрового козацтва Пилипа Орлика обрали гетьманом. Тоді ж прийняли «Конституцію Пилипа Орлика» (або «Бендерська Конституція»). Це угода гетьмана та старшини про взаємні обов’язки, права та подальший устрій України, пояснення причин, чому Україна розірвала стосунки з Москвою і прийняла протекторат Швеції. У документі проголошувалося, що Україна по обидва боки Дніпра має бути вільною від чужого панування, визнавалась республікою, а влада гетьмана обмежувалась. Київська митрополія мала вийти з підпорядкування Московського патріархату. Документ закладав підвалини поділу влади. Договір був розрахований на те, що він після повернення емігрантів діятиме в Україні як правовий акт.

Ця Конституція промовляє нам, що ворогом України є Московська держава, яка нападає, пригнічує, обкрадає Україну і обмежує її права. Не дивлячись на те, що цьому документу понад 300 років, він нас подумки змушує замислитись, що ті старі виклики нікуди не зникли й сьогодні.

Протягом тридцяти років перебування в еміграції Пилип Орлик налагоджував дипломатичні зв’язки з урядами країн Європи, аби привернути увагу до українського питання. Помер Пилип Орлик 24 травня 1742-го в Яссах (Румунія) самотнім, далеко від рідних і Батьківщини. Та зроблене ним завжди залишиться в історії України, за долю якої він боровся все життя!

За матеріалами Управління культури і туризму облдержадміністрації