портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

22 медалі, яскраві перемоги, дебюти і рекорди. Усі результати паралімпійців Донеччини на Іграх-2024 у Парижі

Опубліковано 16 вересня 2024 року, 15:02 , Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації

З 28 серпня по 9 вересня столиця Франції прийняла XVII літні Паралімпійські ігри, де збірна України, яка налічувала 140 спортсменів, здобула 82 нагороди. Із них 22 є золотими – за їхньою кількістю українська команда посіла сьоме місце серед 169 країн-учасниць.

Від Донецької області в складі збірної України виступили 14 параатлетів з 5 видів спорту. Вони представили Донецьку обласну дитячо-юнацьку спортивну школу для осіб з інвалідністю та Донецький регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» – комунальні заклади, підпорядковані облдержадміністрації, а також міста Слов’янськ, Маріуполь, Соледар і Бахмут.

Внесок паралімпійців Донецької області є у 20-ти нагородах української команди із загальних 82-х, а саме 5 золотих, 9 срібних і 6 бронзових. При цьому одна з «бронз», у змішаній естафеті 4х50 м комплексним плаванням (у класі спортсменів з сумою 20 очок), була здобута зусиллями одразу трьох представників регіону: 16-річної дебютантки Паралімпійських ігор Вероніки Коржової з Соледару, 37-річного Ярослава Семененка, який народився в Красногорівці та представляє Маріуполь, і 36-річного Олександра Комарова з Маріуполя (у фіналі збірна України встановила рекорд Європи – 2 хвилини 31,53 секунди).

Отже, фактично спортсмени Донеччини на XVII літніх Паралімпійських іграх у Парижі отримали 22 медалі: 5 золотих, 9 срібних і 8 бронзових. Також на рахунку паралімпійців регіону 1 рекорд світу, 2 рекорди Паралімпійських ігор і загалом 3 рекорди Європи.

Найбільш титулованим спортсменом паралімпійської збірної України в Парижі став 24-річний Андрій Трусов, заслужений майстер спорту України з пара плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, який народився в Миколаївці та є представником міста Слов’янськ. У його активі – 5 нагород у класі S7: дві золоті (50 м вільним стилем, де встановив рекорд світу – 26,38 секунд, і 50 м батерфляєм, де відзначився рекордом Європи – 28,75 с) і три срібні (200 м комплексним плаванням, 400 м вільним стилем і 100 м на спині).

Чотири медалі до скарбнички Донеччини та України додав 35-річний Данило Чуфаров із Маріуполя – заслужений майстер спорту України з пара плавання серед спортсменів з порушеннями зору. В класі S11 він став срібним призером на 200-метрівці комплексним плаванням і 100 м батерфляєм, а також відзначився «бронзою» на дистанціях 100 м на спині та 100 м брасом. Окрім цього, Данило був четвертим на дистанції 50 м вільним стилем і шостим на дистанції 400 м вільним стилем.

Ще один маріуполець Олександр Комаров, заслужений майстер спорту України з пара плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, виборов 3 нагороди в класі S5. На дистанції 100 м вільним стилем 36-річний атлет став переможцем із паралімпійським рекордом – 1 хвилина 7,77 секунд, здобув «бронзу» на 200-метрівці вільним стилем та у вищезгаданій змішаній естафеті 4х50 м комплексним плаванням. Також у особистих змаганнях на дистанції 50 м вільним стилем і в складі змішаної естафетної команди України 4х50 м вільним стилем Олександр посів 4 місце, а на 100-метрівці брасом – дев’яте.

37-річний паравелосипедист Єгор Дементьєв, заслужений майстер спорту України серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, здобув перемогу в груповій шосейній гонці в класі C5 на дистанції 99,4 км, виборов «срібло» у змаганнях на треку в індивідуальній гонці переслідування на 4000 м у класі С4-5, а також став шостим у індивідуальній шосейній гонці з роздільним часом. Єгор представляє місто Слов’янськ.

Ще дві медалі здобула 26-річна Марина Піддубна, заслужений майстер спорту України з пара плавання серед спортсменів з порушеннями зору, представниця міста Слов’янськ. Вона відзначилася «бронзою» у класі S11 на дистанції 50 м вільним стилем та «золотом» у складі збірної команди України в змішаній естафеті 4х100 м вільним стилем, посіла 5 місце на дистанції 100 м вільним стилем, 6 місце на 100-метрівці на спині, 10 місце на 100-метрівці брасом.

Також двічі на п’єдестал пошани змагань у Франції зійшов 26-річний параплавець Ігор Німченко, майстер спорту України міжнародного класу серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату. На своїх дебютних Паралімпійських іграх він здобув «срібло» на дистанції 100 м батерфляєм (клас S10) і «бронзу» на 200-метрівці комплексним стилем (клас SM10). Окрім цього, Ігор був п’ятим на дистанціях 50 м вільним стилем і 100 м на спині, а також шостим на 100-метрівці вільним стилем. Німченко починав заняття плаванням у Соледарі, наразі представляє Слов’янськ.

38-річний Роман Полянський, заслужений майстер спорту України з пара веслування академічного серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, виборов «срібло» у змаганнях одиночних човнів серед чоловіків у класі PR1M1x на дистанції 2000 м. Він є представником міста Бахмут.

36-річний маріуполець Антон Крюков, майстер спорту України міжнародного класу з пара пауерліфтингу серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, став срібним призером у чоловічій ваговій категорії понад 107 кг.

37-річний Ярослав Семененко, заслужений майстер спорту України з пара плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату здобув «бронзу» у змішаній естафеті 4х50 м комплексним стилем, посів 4 місце в змаганнях змішаної естафети 4х50 м вільним стилем, 5 місце на дистанції 50 м на спині, 6 місце на дистанції 50 м батерфляєм та 11 місце на дистанції 50 м вільним стилем у класі S5.

16-річна дебютантка Паралімпійських ігор Вероніка Коржова з Соледару відзначилася «бронзою» у змішаній естафеті 4х50 м комплексним плаванням, стала четвертою в змаганнях змішаної естафети 4х50 м вільним стилем, п’ятою на дистанції 200 м комплексним плаванням (встановивши у півфіналі рекорд Європи з результатом 3 хвилини 4,43 секунди), дев’ятою на 400-метрівці вільним стилем, десятою на 100-метрівці вільним стилем, дванадцятою на дистанції 50 м батерфляєм.

Заслужений майстер спорту України з пара веслування академічного серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату Ярослав Коюда, разом із представницею Волинської області Анною Айсановою в класі PR2Mix2x показали четвертий час на дистанції 2000 м. Ярославу – 38 років, він зі Слов’янська.

44-річний представник Бахмута Микола Жабняк, заслужений майстер спорту України з пара легкої атлетики серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, у класі F-37 посів 8 місце за підсумками змагань у штовханні ядра та 7 місце в метанні диска.

28-річний представник Маріуполя Василь Крайник, майстер спорту України міжнародного класу з пара плавання серед спортсменів з порушеннями розумового та фізичного розвитку, став шостим на дистанції 200 м комплексним плаванням, восьмим на 100-метрівці брасом, тринадцятим на 100-метрівці на спині.

35-річний Сергій Кліпперт, заслужений майстер спорту України з пара плавання серед спортсменів з порушеннями зору, на Іграх-2024 у Парижі був десятим на дистанції 100 м на спині. Сергій представляє Слов’янськ.

Підготували паралімпійців Донецької області заслужені тренери України Світлана та Андрій Казначеєви, Василь Лисенко, Світлана Толокняник, тренер Ярина Матло (пара плавання), заслужений тренер України Віктор Дементьєв (пара велосипедний спорт), заслужений тренер України Віктор Лис (пара легка атлетика).

Світлини – Національний комітет спорту осіб з інвалідністю України, Суспільне Спорт, REUTERS, Getty Images, World rowing, SWpix .com і надані спортсменами