портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

26 червня - День кримськотатарського прапора

Опубліковано 26 червня 2024 року, 08:00

Щороку 26 червня кримські татари відзначають День кримськотатарського прапора – день шанування національного символа кримських татар, корінного народу Криму.

Кримськотатарський народ є найбільшим корінним народом Криму і Української держави загалом, оскільки сформувався на території, яка сьогодні перебуває у міжнародно визнаних кордонах України, і не має державності поза її межами.

Прапор кримських татар є національною символікою. Він являє собою полотнище небесно-блакитного кольору з тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка.

Блакитне полотнище і золота тамга були вибрані не випадково. Небесно-блакитний колір у тюркських народів – це символ чистоти і свободи, чесності і вірності, бездоганності і сили. Цей колір, який має назву «кок» (блакитний), асоціюється з чистотою, безкраїм небом та морем. Єдиний колір блакитного тла пов’язують із бажанням єдності народу, миру та благополуччя.

Жовтим кольором у лівому верхньому куті прапора зображено герб кримських татар – тарак-тамгу – символ державної влади, який зображався на печатках, монетах і документах Кримського ханства.

Етнічний кримськотатарський прапор вперше було затверджено І Курултаєм кримських татар у 1917 році, що проходив у Бахчисараї.

Проте, через репресії Радянського Союзу проти кримських татар та введення комуністичного режиму прапор не використовували. Так, у 1929 році комуністична влада проголосила блакитний прапор «буржуазно-націоналістичним» і заборонила його використання. У місцях депортації кримських татар після 1944 року зберігання прапору вважалося злочином проти радянської влади. Вже у 1970-1980 роках значна частина кримськотатарської молоді не знала свого прапору.

Лише у 1991 році, після того, як кримськотатарський народ відродив свій національний інститут – Курултай, ухвалили постанову про національний прапор і гімн кримськотатарського народу. Блакитне полотнище разом з українським прапором замайоріло над Кримом.

День кримськотатарського прапору вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було ухвалено рішення відзначати День національного прапора 26 червня – у день відкриття ІІ Курултаю. Його мета – об’єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.

Україна офіційно відзначає День кримськотатарського прапора з 2010 року. Традиційно його піднімають біля будівлі Міністерства закордонних справ, а цьогоріч – прапор встановлено і біля будівлі Донецької облдержадміністрації.

2014 року кремль тимчасово позбавив Батьківщини кримських татар, анексувавши в України Крим. Тоді ж рф розпочала агресію проти України, на Донеччині та Луганщині, відібравши Батьківщину в мільйонів українців. Нині, від 24 лютого 2022 року, росія веде війну з метою остаточно знищити Україну і позбавити її громадян усіх прав і свобод, знищити національну еліту, перетворити вільний народ на таких само покірних підданців диктаторського режиму, якими є нинішні росіяни.

Кримські татари як представники української політичної нації мужньо б’ються проти російських агресорів у лавах Сил оборони України поряд з усіма іншими вільними народами нашої країни. Адже відстоявши Україну, ми обов’язково повернемо Крим і спільними зусиллями справедливо облаштуємо там майбуття кримськотатарського народу.

Мужність та сміливість, любов до волі, людяність та самоповага мають в Україні два кольори, і вони спільні для прапорів обох наших народів – українського і кримськотатарського.