портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

3 липня виповнюється 70 років із дня народження поета, драматурга, перекладача Вадима Бойка

Опубліковано 03 липня 2021 року, 08:00

3 липня 1951 року у місті Донецьку народився талановитий український поет  та драматург, лауреат премії Котляревського, Бойко Вадим Григорович. 

Вадим Бойко, син відомого дитячого письменника Грицька Бойко, ще школярем друкував вірші у періодиці – в газетах «Зірка», «Сільські Вісті», «Молодь України», у журналах «Піонерія», «Дніпро», альманахах «Творчість юних», «Поезія»). Тричі твори юного поета були премійовані на конкурсах. 

Коли вчився на третьому курсі факультету журналістики Київського університету імені Т. Г. Шевченка, вийшла друком збірка «Трилисник». Одним із трьох його авторів був Вадим Бойко. Потім юнак зосередився на драматургії. У студентські роки була створена героїчна віршована драма на дві дії «Ніна Сагайдак», у 1978 році в  у видавництві «Молодь» вийшла однойменна книжка.

Вадим Бойко плідно працював у драматургії для дорослих і для дітей. Він автор більш як тридцяти різножанрових п’єс (віршованих і прозових драм та комедій, казок, лібрето оперет), які друкувалися в періодиці, виходили окремими книжками, йшли на сценах українських театрів та за рубежем.

Був відомий також як автор та ведучий художньо-публіцистичної програми Українського телебачення «Ситуація». У телеп’єсах торкався пекучих проблем сьогодення, після показу спектаклів проводив передачі-бесіди із зацікавленими глядачами та фахівцями з відповідної галузі (юристами, економістами та ін.).

Для театральної сцени драматург працював головним чином як комедіограф, а для екранного втілення писав здебільшого драми з елементами психологічного детективу. Пізніше за сценаріями Бойка вийшов серіал та фільм. 

Все це ще далеко не весь творчий доробок Вадима Григоровича. 

В останні роки він перекладав в основному для видавництв, писав гумористичні бувальщини, готував нові телепроєкти й надиктовував дочці спогади про зустрічі, спілкування з відомими драматургами і поетами, про свого батька і діда Пилипа, який теж мав хист до віршування і навіть видав поетичну збірку «Чайка». 

11 червня 2005 року серце поета, нашого земляка, битись перестало. Тож вшануймо сьогодні його пам’ять, згадуючи його творчість та життя.