портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

5 років тому російські найманці здійснили обстріл Маріуполя

Опубліковано 24 січня 2020 року, 08:15

24.01.2015 відбувся обстріл житлових кварталів мікрорайону «Східний» м. Маріуполя з боку тимчасово окупованої російськими військами території.

З артилерії було обстріляно блокпости Збройних сил України та житловий мікрорайон «Східний» з РСЗВ БМ-21 «Град». За остаточною інформацією, загинуло 30 людей, поранено 128, серед загиблих і поранених є діти. Попадання снарядів були зафіксовані на вул. Київській, між школами № 5 і № 69. Горіли автомобілі, а в будинках повибивало шибки, один із снарядів потрапив у район Київського ринку. За повідомленням прес-служби Штабу АТО це було пряме попадання «Градами». 

Прокуратурою зазначений обстріл було кваліфіковано як терористичний акт. 

Співробітниками правоохоронних органів цього ж дня було затримано коригувальника вогню.

Пізніше, Міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що під Маріуполем українська артилерія знищила 4 установки «Град» із 6-ти, з яких здійснювався обстріл Маріуполя.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ оперативно виїхала на місце трагедії і встановила, що обстріл мікрорайону «Східний» був здійснений з території, яка підконтрольна російським окупаційним військам. На основі аналізу воронок від снарядів фахівці місії встановили, що ракети системи «Град» були випущені з північно-східного напрямку, з району населеного пункту Верхньошироківське (Октябр), а ракети системи «Ураган» — зі східного, з району населеного пункту Заїченко. Обидва населені пункти перебувають під контролем так званої «ДНР» та розташовані на відстані 19 та 15 км відповідно.

24-25 січня з ініціативи активістів волонтерського руху відбулись траурні мітинги «Я – Маріуполь!» зі вшанування пам’яті загиблих в результаті обстрілу міста. Крім Маріуполя, для вираження солідарності на вулиці вийшли жителі Києва, Львова, Одеси, Краматорська та Слов'янська.

16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України. Серед перелічених терористичних атак був названий і обстріл Маріуполя.

Вічна пам'ять загиблим!