портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

5 серпня 1937 року - початок Великого терору в Україні

Опубліковано 05 серпня 2024 року, 07:00

5 серпня 1937-го розпочався сумнозвісний «великий терор», під час якого комуністична влада руками органів держбезпеки ув’язнила, катувала, розстріляла або депортувала чи кинула до таборів ГУЛАГу понад 1,5 млн людей.

Саме в цей день за наказом НКВД СРСР № 00447 вступила в дію постанова Політбюро ЦК ВКП(б) від 2 липня 1937 року П51/94 «Про антирадянські елементи». Розпочалася наймасовіша за всю радянську епоху «чистка» суспільства від «елементів», які не годилися для будівництва комунізму.

Історики, вивчивши архіви, свідчать, що масові репресії розпочалися задовго до 1937 року. Специфічними формами репресій, спрямованими проти селянства, були примусова колективізація, розкуркулення та Голодомор-геноцид.

«Великий терор» був більше спрямований проти людей розумової праці та управлінців. Він став найстрашнішим періодом винищення людей сталінською диктатурою через розстріли, але репресії в інших формах існували в СРСР аж до самого розпаду радянської імперії.

За період «Великого терору» на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць та таборів, тільки 0,3 % із заарештованих були звільнені.

Лише в урочищі Сандармох поблизу міста Медвеж’єгорська в Карелії за кілька днів із 27 жовтня по 4 листопада 1937 року було розстріляно 1111 людей. Із них 287 українців та людей, долі яких пов’язані з Україною. Серед яких: Лесь Курбас, Микола Куліш, Марко Вороний, Микола Зеров, Валер’ян Підмогильний та інші яскраві постаті українського відродження 20-х років ХХ століття.

Закінчити боротьбу із «ворожими елементами» планувалось за 4 місяці, однак репресії тривали понад 15 місяців і були офіційно припинені постановою Політбюро ЦК ВКП(б) 15 листопада 1938 року, хоча насправді вони тривали й далі.

На відміну від Голодомору, який радянська влада всіляко намагалася замовчати, «великий терор» робили відкрито, з шельмуванням жертв у газетах або на партійних зборах. кремль наочно демонстрував, що може знищити будь-кого. Країну охопили страх, шпигуноманія та епідемія доносительства.

І хоча масові арешти людей відбувалися і до «великого терору» і після нього, саме 1937 рік став символом сталінського беззаконня.

Великий терор тридцятих років 20 століття не зламав українського народу, його духу та мужності. російська федерація ж успадкувала найгірші сталінські традиції, стала державою-терористом та становить небезпеку для всього світу. Сьогодні українські захисники борються за те, щоб раз і назавжди здолати агресора та унеможливити подальші спроби рф знищити український народ, нашу державність та вдаватися до шантажу всього людства.