портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

6-ті роковини з дня загибелі Героя України Володимира Рибака

Опубліковано 21 квітня 2020 року, 08:50 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

21 квітня 2019 року виповнюються 6-ті роковини з дня загибелі  депутата Горлівської міської ради від ВО «Батьківщина», Героя України Володимира Івановича Рибака.

Свою політичну діяльність він розпочав у 2009 році, вступивши в партію ВО «Батьківщина», в 2010 році очолив Горлівську міську організації цієї партії, а з листопада вже був обраним депутатом Горлівської міської ради, членом постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства.

Мав репутацію борця за справедливість, неодноразово критикував управління міської ради, звинувачуючи його у діяльності, що має ознаки корупції.

17 квітня 2014 року в Горлівці, одразу після мітингу, організованого на підтримку міського голови Євгена Клепа, у ході якого Володимир Рибак намагався зняти прапор терористичної організації «ДНР», був викрадений невідомими.

Вже 22 квітня його тіло було знайдено в річці Казенний Торець біля смт. Райгородок Слов’янського району Донецької області з ознаками насильницької смерті. Разом із ним було знайдено тіло студента Юрія Поправки. За повідомленням прес-служби МВС «Причина смерті обох загиблих — комбінована травма тіла внаслідок тортур, з подальшим утопленням ще живих непритомних потерпілих».

За наявними у слідства даними, до тортур і вбивства цих людей причетні представники підтримуваних Російською Федерацією бандформувань, які захопили будівлю СБУ в місті Слов'янську.                                                                                                              Головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов повідомив: «Катували жахливо. Краще ці фото нікому не бачити. Це робили не люди, а звірі. Палили вогнем, різали ножами… Експерти показують — чисто «кавказький почерк» … Є два свідки, які бачили, як катували цих людей у будівлі, яку контролювали «зелені чоловічки», що саме вони охороняли кімнату тортур».

За повідомленням Служби безпеки України від 23 квітня  2014р. було встановлено, що 17 квітня Ігор Безлер («Бєс») доручив начальнику самопроголошеної міліції Горлівки нейтралізувати Володимира Рибака, котрий намагався встановити український прапор на будівлі Горлівської міськради, викрасти Рибака, посадити його в авто і вивезти в означене місце, де вжити щодо нього заходи фізичного впливу. Далі, за вказівкою Ігоря Гіркіна («Стрєлок»), Володимира Рибака доставили в штаб незаконних збройних формувань у Слов'янську, а вже 20 квітня Гіркін особисто наказав самопроголошеному меру Слов'янська Пономарьову вивезти зі штабу тіло закатованого Володимира Рибака.

Юрій Поправка, якого було знайдено разом з Володимиром Рибаком також був справжнім патріотом своєї країни. Коли розпочалась Революція Гідності 2013-2014 років, хлопець став активним учасником революційних подій.

Спочатку його було зараховано до 23-ї сотні Самооборони Майдану. Трохи згодом Юрій приєднався до «Правого сектору». Під час сутичок із спецпризначенцями “Беркуту” отримав вогнепальне кульове поранення в ногу.

17 квітня Юрій відправився до міста Слов’янськ Донецької області з метою збору інформації про сепаратистів в цьому регіоні, де і потрапив в полон до терористів. А вже 22 квітня спотворені тіла патріотів було було знайдено в річці Казенний Торець.

 20 лютого 2015 року Володимиру Рибаку та Юрію Поправці було присвоєно звання Герой України та нагороджено орденом «Золота Зірка», посмертно — за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, проявлені під час Революції гідності.

18 квітня 2015 року в м. Слов’янськ на адмінбудівлі міськвідділу СБУ було встановлено меморіальну дошку на честь закатованого в цій будівлі проукраїнського активіста Володимира Рибака.