портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 17 квітня 2020 року

Опубліковано 19 квітня 2020 року, 17:40 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Прем’єр-міністр України провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Республіки Хорватія
У ході розмови очільники Урядів обговорили низку важливих питань. Зокрема, щодо боротьби з поширенням пандемії, європейської та євроатлантичної інтеграції, тощо. Денис Шмигаль висловив сподівання, що Хорватія не вживатиме заходів щодо осіб, які внаслідок цієї ситуації перевищили дозволений термін перебування в країні.

Вадим Пристайко: Україна є активним учасником взаємообміну допомоги з міжнародними партнерами для подолання пандемії COVID-19
«Водночас, Уряд спрямовує на боротьбу з коронавірусом усі доступні ресурси. Включаючи створення стабілізаційного фонду державного бюджету у понад 64 млрд гривень. Та іноді національних ресурсів бракує і ця проблема характерна не лише для України, а для багатьох країн світу», – зазначив Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів другу селекторну нараду з міськими головами
«Все це вимагає пильної уваги з боку місцевої влади. Вже у середу на своєму черговому засіданні Уряд затвердить порядок розподілу коштів, направлених на боротьбу з COVID-19. Всі лікарі, які дотичні до боротьби з коронавірусом, мають отримати підвищену заробітну плату. Це повністю екстрена медицина та лікарі всіх медичних закладів, які визначені як опорні, адже вони щонайперше приймають хворих», – наголосив очільник Уряду. Під час наради міські голови порушили питання щодо наповнення місцевих бюджетів.

Мінфін: Бюджетний процес у 2020 році буде здійснюватись з урахуванням впливу пандемії COVID-19
Для України прогнози темпів зміни реального ВВП у поточному році також перебувають у дуже широкому діапазоні - від зростання на 1% до падіння на 7,5%. При цьому міжнародні фінансові інституції не надають прогнози на подальші кілька років: навіть МВФ та Світовий банк дають прогнозні оцінки зростання економік країн світу лише на 2020 та 2021 роки.

Мінекономіки оприлюднило новий консенсус-прогноз на 2020-2021 роки
Консенсус-прогноз «Україна у 2020-2021 роках: наслідки пандемії» був розроблений для висвітлення  консенсусного бачення майбутніх тенденцій та об’єктивної оцінки викликів, що постали як перед світовою економікою, так і перед економікою України внаслідок світової рецесії та введення в Україні обмежувальних заходів під час боротьби з пандемією  COVID-19.

Велике оновлення Prozorro. У неділю запрацює нове законодавство про публічні закупівлі
Вже 19 квітня набуває чинності нова редакція Закону “Про публічні закупівлі”. Поріг для обов’язкового проведення закупівель через Prozorro знизиться з 200 до 50 тисяч гривень

Прем’єр-міністр зустрівся з членами ГС «Національна асоціація дорожників України»
«Ми попередньо домовилися, що левова частка фахівців, задіяних до робіт, мають бути громадянами нашої держави. Адже в цей час, коли стільки українців повернулися додому, ми маємо забезпечити їх роботою. Це стосується як вітчизняних, так і іноземних підрядників, які працюють або працюватимуть на будівництві доріг», – відзначив Прем'єр-міністр України.

Сергій Бессараб взяв участь в онлайн-засіданні Ради ветеранів
«По завершенню карантину ми одразу оголосимо конкурси і розпочнемо доукомплектування центрального апарату Міністерства і територіальних відділів кадровим складом. Для нас дуже важливо, щоб до команди Мінветеранів долучилися фахівці з ветеранського середовища, які вболівають за майбутнє ветеранів, знають і розуміють їх потреби», – сказав Міністр у справах ветеранів.

Спрощено порядок подання документів для отримання грошової винагороди Героям України або членам їх сімей
Відповідну постанову Кабінету Міністрів „Про внесення змін до Порядку виплати одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку”, розроблену Міністерством соціальної політики, прийнято на засіданні Уряду 15 квітня 2020 року.

МОЗ: Розглядаємо можливість тестувати медиків, що борються з COVID-19, один раз на п’ять днів
За словами Міністра охорони здоров’я, зараз алгоритм тестування медичних працівників не відрізняється від алгоритму тестування всіх інших громадян. «Тобто медичному працівнику тест на коронавірус робиться за появи відповідних симптомів захворюванння, а це сухий кашель, підвищена температура та решта симптомів», – підкреслив Міністр охорони здоров’я України.

Телефони гарячих ліній для звернень з питань COVID-19
З питань стосовно карантину, допомоги людям під час карантину, алгоритму виявлення та лікування коронавірусної інфекціїї COVID-19 звертайтеся на телефони гарячих ліній.

Поради від МОЗ: Як убезпечити себе від смогу
«Смог, дим у повітрі може викликати головний біль, кашель, труднощі з диханням, та подразнення очей. Тому у нас є декілька порад, як уникнути негативних наслідків для здоров’я в цих умовах. По перше, ми рекомендуємо якомога більше часу проводити вдома, пити 2-3 літри води на добу, не відкривати вікна та проводити вологе прибирання», – заявив Міністр охорони здоров’я України.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 17 квітня в Україні 4662 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 125 летальних, 246 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 501 новий випадок.

Лікарі Дніпропетровщини долучились до відеоконференції з італійськими епідеміологами та інфекціоністами
Обмінювалися досвідом онлайн у форматі питання-відповідь. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко.

Посівна-2020: Вже посіяно третину ярих культур
«Наступні тижні – найактивніша фаза весняної посівної кампанії 2020 року. На сьогодні посіяно третину всіх ярих зернових, зерно-бобових та технічних культур. Незважаючи на ускладнені погодні умови, зокрема, на дефіцит продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту та нічні заморозки, посівна проходить швидкими темпами і в оптимальні строки», – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Ольга Буславець: Стабільність роботи та режим економії – основне завдання галузі
«Термінове вирішення системних проблем в енергетиці є сьогодні питанням національної безпеки. Стабільнісь роботи енергосистеми й забезпечення споживачів електроенергією – основне наше завдання. Крім того, час підприємствам переглянути витрати й увімкнути режим економії», – заявила т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля.

На Рівненщині триває "Велике будівництво" Північної об’їзної
Нова магістраль дозволить звільнити обласний центр від транзитних автомобілів, що прямують по трасі М-06 з Житомира та Києва у напрямку Луцька та КПП Устилуг – по трасі Н-22. Нині працюють над першою чергою "Великого дорожнього будівництва", повідомляють у службі автодоріг у Рівненській області.

До е-студентського в «Дії» дістали доступ уже майже 50 тисяч студентів
«Завдяки плідній співпраці Мінцифри з Міністерством освіти та науки України близько 877 тисяч українських студентів мають змогу користуватися електронним студентським», – розповідає Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Комісія МОН опрацювала всі заявки на створення НПЦ для профтехів — з них 20% не відповідають базовим вимогам
«Сьогодні комісія завершила розгляд всіх заявок від закладів, які виявили бажання відкрити навчально-практичний центр. Серед них були типові помилки, через які ми змушені відхилити деякі з них. До кінця квітня ми визначимо заклади-переможців, а також обсяг фінансування, яке вони отримають для створення центрів», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Петро Коржевський.

Держлісагентство: Лісова охорона Житомирщини докладає максимум зусиль, щоб тримати ситуацію з лісовими пожежами під контролем
«Понад 1,5 тисячі лісівників Житомирщини рятують ліси від вогню. Ще стільки ж працівників лісгоспів ж проводять патрулювання лісів, аби попередити нові випадки пожеж. Ситуація складна, але держлісохорона докладає максимум зусиль, щоб тримати її під контролем і не допустити збільшення пожеж», - підкреслив Голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький.