портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

9 листопада – День української писемності та мови

Опубліковано 09 листопада 2022 року, 07:51

9 листопада відзначається День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом Президента України від 6 листопада 1997 року № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

У цей день вшановують ченця Києво-Печерського монастиря Нестора Літописця, якого вважають прабатьком української писемності та автором першої фундаментальної історичної праці на українських землях – «Повісті минулих літ».

Археологічні знахідки на території України засвідчують наявність писемних знаків на зброї, глиняному посуді, інших предметах побутового вжитку ще за часів Трипільської доби. Давньою українською мовою написані Києво-Руські літописи, козацькі державні документи та хроніки.

Упродовж століть українська мова зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Попри все вона продовжувала своє існування, її мелодійність та гармонійність надихали багатьох людей на створення писемних творів. Усьому світі відомі імена та твори великих класиків української літератури: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Івана Котляревського, Олександра Довженка, Марка Вовчка, Василя Стуса, Ольги Кобилянської та багатьох інших.

Не менш відомими є й сучасні українські автори: Ліна Костенко, Юрій Андрухович, Лесь Подерев’янський, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Любко Дереш та багато інших.

Майже 150 років тому українці почали шукати кращої долі на інших континентах, Україна з тих часів пережила кілька хвиль еміграції, тому у різних точках нашої планети можна почути українську мову.

Мова – це наша величезна цінність, яка формувалася протягом багатьох століть, невід’ємна частина української громадянської нації, наша зброя і наш вказівник. Говорити та писати українською це, в першу чергу, повага до себе, як до громадянина України.

День української писемності та мови - це гарна нагода згадати шкільні та студентські роки й долучитися до Всеукраїнського диктанту. І це гарна нагода почати її вивчати знову.