портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

9 жовтня - День художника України

Опубліковано 09 жовтня 2022 року, 09:33 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Триває восьмий місяць запеклої боротьби. Українці об’єдналися, щоб зупинити ворога. Кожен захищає свій фронт: волонтерський, військовий… У кожного своя зброя, і для декого ця зброя - мистецтво. Хтось з митців Донецької області став на захист своєї землі та народу зі зброєю в руках, а хтось продовжує боротьбу на культурному фронті.

Донецький обласний художній музей вже вдруге перемістився. Колектив виїхав в евакуацію і нині проводить дослідницьку роботу й активно співпрацює з колегами Хмельниччини, Дніпропетровщини, Буковини.

Під час війни свій творчий потенціал, який народжує схід України, митці Донецької області представили на обласній виставці до Дня Незалежності України «Схід: рівень свободи» у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Також в арт-просторі України відбулися персональні виставки заслуженого художника України В’ячеслава Гутирі, членів Спілки художників України Сергія Сметанкина і Андрія Кутана, провідного аквареліста Донеччини Віктора Зеліка, знаної майстрині пензля Оксани Дашивець, відомого графіка Бориса Романова.

Мистецька еліта Донеччини активно долучається до міжнародного волонтерського руху в галузі мистецтва, аби залучити широкі кола громадськості для збереження й розвитку української культури. Так, заслужений художник України Петро Антип, засновник «SaveCultureUa» за волонтерську діяльність нагороджений Орденом святого рівноапостольного князя Володимира.

У студії «Малювання як арт-терапія», яку заснував Володимир Півень у м. Хмельницький, проводяться заняття для вимушено переміщених осіб та місцевих мешканців, спрямовані на зняття психічної напруги, спричиненої війною рф проти України.

Культурний фронт підтримують й маріупольські художники, які проводять персональні виставки, частину грошей від продажу своїх картин передають на підтримку армії та волонтерам.

У м. Кам’янське відбулася виставка творів «Маріуполь – серце України» художників Костянтина Чернявського, Михайла Поживанова, Володимира Харакоза та інших митців, на яких представлений як довоєнний Маріуполь, так і знищене вщент рашистськими окупантами місто.

У м. Києві 13 вересня відкрилася виставка «ХАРБАРБОНД. Знак Маріуполя» маріупольських художників Володимира Харакоза, Сергія Баранніка та Олександра Бондаренка. Саме ці художники ще кілька років тому, до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, започаткували проєкт «Культура та мистецтво єднають країну», до якого їх спонукали події в Маріуполі 2014−2015 років

Маріупольчанка Анастасія Пономарьова та Нікіта Тітов створили знак українського спротиву «Ї».

Сучасне мистецтво нашого краю інтегрується до європейського мистецького процесу: за кордоном ініціюють та беруть участь у арт-проєктах, що рефлексують враження від подій російсько-української війни, молоді талановиті художники Вишедська Марія, Сабадін Ольга, Статіва Ганна.

Художники демонструють своєю творчістю незламний мистецький дух і укріплюють культурний фундамент нації.

Щиро вітаємо митців Донеччини зі святом та висловлюємо свою вдячність за плідну творчу діяльність, невтомний творчий пошук, глибинне відчуття національної своєрідності. Бажаємо творити з натхненням та наснагою. Тримаємо стрій, підтримуємо один одного. Разом до Перемоги!

За матеріалами Управління культури і туризму облдержадміністрації