портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Алла Горська. Мисткиня і дисидентка Донеччини

Опубліковано 18 вересня 2023 року, 11:33

Серед великої кількості мозаїк, які були створені на Донеччині, яскраво представлені мистецькі роботи Алли Горської з групою співавторів.

Алла Горська - українська художниця та дисидентка, діячка правозахисного руху 1960-х в Україні, одна із засновниць та найяскравіших творчих особистостей покоління руху шістдесятництва, одна з перших представниць українського андерграунду, народилася 18 вересня 1929 року.

За роботи шахтарського циклу в 1959 році була прийнята до Спілки художників. Разом із Лесем Танюком, Василем Симоненком, Іваном Світличним та іншими у 1961 - 1965 роках стала однією з організаторів Клубу творчої молоді «Сучасник», тодішнього центру українського національного життя в Києві.

Художниця неодноразово у своїй творчості зверталася до «сюжетів Донеччини», з 1965 починає працювати на новобудовах регіону, виконуючи мозаїки, що значно збагатили сучасне українське монументальне мистецтво.

Алла Горська завжди вирізнялася пошуком власних нових ритмів і образів, часто гіперболізувавши деякі з них. Більшість мозаїк мали дещо експериментальний характер, оскільки митці широко використовували нестандартні матеріали: шлакоситал та метал. Наприклад, в архітектурі «Дерева життя» особливе місце зайняв листовий алюміній, який надав роботі химерної прозорості та сяяння. «Боривітер» містить навіть фрагменти нержавіючих ложок. Сміливі фактурні сполучення матеріалів, чергування рельєфів та контррельєфів надали композиціям унікальний ефект руху.

На жаль, частина творів була знищена внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, а доля деяких творів наразі невідома.

З добіркою мозаїчних панно Алли Горської з групою співавторів в Донецьку та Маріуполі, які розкривають унікальність українського монументального мистецтва на Донеччині, ви можете ознайомитись на сторінках Донецького обласного художнього музею за посиланням: https://www.facebook.com/donetsk.r.art.museum/.

Управління культури і туризму облдержадміністрації