портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Аналіз технічного стану об’єктів розподільчих електричних мереж електропередавальних організацій Донецької області».

Опубліковано 29 грудня 2018 року, 10:30

Від чого ж залежить сьогодні стабільність та надійність постачання електричної енергії?

Зрозуміло, що в умовах достатнього обсягу виробництва електричної енергії одним з головних чинників надійності електропостачання є належний технічний стан електричних мереж електропередавальних організацій.

Електропередавальні організації Донецької області складаються з чотирьох компаній, а саме; ЛТ «ДТЕК Донецькі електромережі», ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі», ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» та Донецької філії ДП «Регіональні електричні мережі».

Переважна більшість силового енергетичного обладнання, що експлуатується в Об’єднаній енергетичній системі України, виготовлена на заводах колишнього СРСР. Вона здебільшого вже відпрацювала встановлений термін експлуатації. Так, для генеруючого устаткування ТЕС ця доля становить близько 90 %, а для трансформаторного - понад 60%. Однак заміна в широких масштабах застарілого електрообладнання практично і економічно не завжди реальна, а в більшості випадків і неможлива. Найбільш доцільний шлях вирішення цієї проблеми полягає в проведенні обстеження (моніторингів) та визначенні необхідних заходів для забезпечення подальшої надійної роботи основного обладнання. Поряд з цим, проводиться оцінка його технічного стану з метою визначення подальшої працездатності, можливості продовження терміну експлуатації, а також обсягів реконструкції, модернізації чи заміни на нове.

Технічний стан обладнання характеризується його фізичним і моральним зносом, рівнем застосування нової техніки, а це в першу чергу залежить від віку обладнання.

Технічний стан розподільчих електричних мереж значно впливає на витрати фінансових ресурсів для забезпечення їх справного технічного стану у відповідності до вимог нормативно - технічних документів в галузі електроенергетики (далі - НТД). На сьогодення оцінка технічного стану розподільчих мереж в Донецькій області проводиться за діючими вимогами НТД та встановленої різноманітної звітності.

Відповідно до функціональних обов’язків і повноважень, Держенергонагляд постійно проводить моніторинги щодо технічного стану та організації експлуатації електричних установок та мереж. Крім того надає рекомендації щодо усунення виявлених під час проведення моніторингу невідповідностей.

Станом на 01.12.2018 року інспекцією Держенергонагляду у Донецькій області проведено 62 моніторинги електропередавальних організацій Донецької області, в яких одним з питань зазначено перевірку технічного стану електричних мереж електропередавальних організацій. За результатами проведених моніторингїв керівникам електропередавальних організацій надіслано 3.4 рекомендації щодо усунення виявлених 2710 невідповідностей вимогам НТД (проти 57 моніторинги, 33 рекомендацій та 2420 невідповідності станом на 01.12.2017 року). На підставі наданих рекомендацій електропередавальними організаціями розроблені заходи щодо усунення виявлених невідповідностей та у встановлені терміни виконується усунення виявлених зауважень.

Одночасно з переходом до ринкових відносин в галузі загострилася проблема забезпечення надійності електропостачання споживачів внаслідок розбіжності інтересів акціонерів щодо підтримання надійності в роботі електричних мереж та обладнання з основною фінансовою метою діяльності підприємства – отримання прибутку.

Саме тому, ще одним з важливіших напрямків роботи Держенергонагляду являється розгляд та вирішення в межах своєї компетенції питань, що виникають у споживачів елетричної енергії щодо технічного стану електричних мереж, якості електричної енергії тощо.

Станом на 01.12.2018 року інспекцією Держенергонагляду у Донецькій області було розглянуто 98 звернень споживачів, з них 87 звернень громадян. З вказаної кількості звернень громадян 58 вирішено на користь споживачів. 29 заявникам надані роз’яснення з питань піднятих у зверненнях. Завдяки виконанню рекомендацій, наданих Держенергонаглядом за результатами розгляду звернень покращується технічний стан електричних мереж електропередавальних організацій та поновлюються права споживачів.

Також незаперечним є той факт, що боротьба з наслідками аварій обходиться суспільству значно дорожче, ніж витрати на упередження виникнення цих аварій шляхом своєчасного та у повному обсязі виконання заходів з ремонтно експлуатаційного обслуговування, а також модернізації та заміни фізично та морально застарілого обладнання.

Саме цьому складному та багатофакторному питанню надає особивої уваги Держенергонагляд, здійснюючи обстеження (моніторинг) технічного стану об’єктів розподільчих електричних мереж електропередавальних організацій Донецької області. Вимогливість інспекції у виконанні рекомендацій, при виявленні невідповідностей вимогам нормативно-технічних та нормативно-правових документів, безумовно впливає на покращення надійності та якості енергопостачання.

Держенергонагляд сьогодні – це дієвий механізм в системі забезпечення надійного енергопостачання споживачів.

Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами 

споживання електричної і теплової енергії у Донбаському регіоні