Делегація Донецької області бере участь у Всеукраїнському Форумі «Україна 30. «Здорова Україна» в Києві, на якому обговорюються питання здорового харчування, його нові стандарти, оновлення харчоблоків, розробка нових меню для шкіл, впровадження реформи шкільного харчування.
Другий день Форуму відкрила Перша леді України Олена Зеленська.
Делегацію Донецької області очолила заступник голови облдержадміністрації Юлія Костюніна. До складу делегації увійшли директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Сідашева, керівник військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області Віталій Барабаш, начальник управління освіти Бахмутської міської ради Наталія Дроздова.
Перша леді України ініціювала зміну підходів до шкільного харчування, винесення питання на державний рівень, піклування про здоров’я нації, залучення до вирішення проблем фахівців Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, Державної аудиторської служби, Асоціації дієтологів України, експертів ЮНІСЕФ, батьків.
У січні 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної освіти, а Норми та Порядок організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку почнуть діяти з 1 вересня 2021 року.
На оновлення харчоблоків у 2020 році вперше виділено державну субвенцію для переобладнання шкіл в розмірі 400 млн. грн, із них Донецькій області – 16,3 млн грн. Місцеві органі влади виділили співфінансування в сумі 5,1 млн грн. За ці кошти для 60 закладів загальної середньої освіти закуплено понад 301 одиницю технологічного обладнання (пароконвектомати, електричні печі, холодильні та морозильні шафи, м’ясорубки, тістоміси, марміти теплові для 1-х та 2-х страв, посудомийні машини тощо). Крім цього, у 2020 році для покращення умов харчування в закладах освіти області на ремонт у шкільних їдальнях (харчоблоках) виділено та реалізовано з обласного бюджету 20 244,1 тис. грн, з місцевого – 4 726,39 тис. грн.
Завдяки спільній роботі команді проєкту CultFood, технологів, дієтологів, представників міністерства охорони здоров’я України розроблено повноцінне 4-тижневе меню. Це допоміжний інструмент для шкіл в імплементації Санітарного регламенту та норм і порядку організації харчування в закладах освіти. У Донецькій області нові форми меню впроваджені у 86 закладах загальної середньої освіти. В оновлених їдальнях (харчоблоках) сучасне обладнання дозволяє готувати різноманітні корисні страви швидше та якісніше, зберігати їх теплими певний час.
Нагадаємо, що у Донецькій області з метою забезпечення належних умов для якісного і безпечного харчування дітей у закладах освіти, формування культури здорового харчування учнів реалізується Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти на 2019‒2022 роки, розроблений облдержадміністрацією спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби.
Постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з педагогами, батьками учнів, вихованців, а також персоналом шкільних їдалень, постачальниками послуг з організації харчування щодо сучасних підходів до організації шкільного харчування, формування культури харчування, упровадження в закладах освіти нових стандартів харчування.
Департаментом освіти і науки облдержадміністрації реалізовано й низку заходів щодо пропаганди культури здорового харчування, захисту, збереження і розвитку здоров’я школярів.
Розроблено інфографіку (візуальні поради) про здорове харчування для учнів закладів загальної середньої освіти та їх батьків.
В очному форматі 20 травня оновленим складом представників органів управління освітою громад та військово-цивільних адміністрацій відбулося чергове засідання колегії департаменту освіти і науки облдержадміністрації спільно з Держпродспоживслужбою, на якому розглянуто питання реформування системи шкільного харчування.
В області 10 червня за участю заступника голови Донецької облдержадміністрації Юлії Костюніної, департаменту освіти, представниками Держпродспоживслужби, виконавчих органів рад територіальних громад відбулося засідання «круглого столу» з теми «Інфраструктура та обладнання шкільних їдалень за стандартами HACCP», під час якого обговорили механізми взаємодії для побудови процесів щодо модернізації та безпечного харчування шкільних їдалень.
Захід організовано в рамках проєкту School Food Generation - «Введення санітарних норм якості харчових продуктів згідно з положеннями НАССР щодо контролю безпечності продуктів харчування та покращення умов, які не відповідають санітарним нормам, у їдальнях державних освітніх закладів у Луганській та Донецькій областях (підконтрольних Уряду України)», що реалізують МБФ «ЖовтоБлакитні Крила» та ВГО «Поруч» у партнерстві з ChildFund Deutschland, за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).
В області триває цілеспрямована робота щодо покращення харчування здобувачів освіти.