портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День ментального здоров’я у закладах освіти Донеччини

Опубліковано 11 жовтня 2023 року, 09:29 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

День психічного здоров’я або ментального здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня. Свято покликане звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини та підтримки людей з подібними захворюваннями.

За ініціативи першої леді  Олени Зеленської в Україні реалізується Національна програма з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, в якій вагомого значення набуває забезпечення якісного освітнього процесу та створення психологічно комфортного освітнього простору.

З метою підвищення рівня обізнаності щодо проблем психічного здоров’я у закладах освіти усіх рівнів Донеччини педагогами та практичними психологами проведено низку просвітницько-профілактичних заходів: флешмоби, челенджі, «психологічні хвилинки», онлайн-уроки, тренінги, лекції, практичні вправи,  інтерактивні та настільні ігри, які допомагають здобувачам освіти впоратися зі стресом та його наслідками, емоційно налаштуватися на урок, на плідну роботу, сприяють атмосфері емоційного відновлення, почуттю безпеки та психоемоційного комфорту.

Донецьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти з метою формування культури піклування про ментальне здоров'я освітян, підвищення рівня їхньої обізнаності щодо доступних інструментів, які допоможуть дбати про внутрішній стан, створення психологічно комфортного освітнього простору проведено вебінар «Ментальне здоров’я: плекаємо стійкість».

Донецьким обласним навчально-методичним центром психологічної служби системи освіти до Дня ментального здоров’я проведено психологічний дайджест з використанням гайд-карток «Мені OK, але я хочу знати як допомогти іншим», вебінар «Ментальне здоров’я здобувачів освіти: як розпізнати розлади», флешмоб «Практика вдячності».

 У Санаторно-оздоровчому центрі соціальної реабілітації «Смарагдове місто», що переміщено до с Оринин Хмельницької області, всі заходи для 151 дитини  проведено у офлайн-форматі. З метою підвищення рівня обізнаності щодо проблем ментального здоров’я психологом центру проведено діагностичне обстеження стану психічного здоров’я та рівня стресостійкості у вихованців. Діти створили плакат «Всесвітній день психічного здоров’я» та переглянули та обговорили відео «Як залишатись психічно здоровим?», провели акцію «Антистресові розмальовки».

Гаслом цього дня для закладів освіти області стало: «Позитивне мислення – запорука відмінного психічного здоров’я!».

За інформацією департаменту освіти і науки облдержадміністрації