портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 11 жовтня 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами мешканців Донеччини.

2 березня 2022 року під час обстрілу російськими військами Маріуполя загинув 15-річний Ілля Пережогін. Ракета влучила в стадіон школи №29 на вулиці Зелінського, коли хлопець із друзями грав там у футбол. 

Ілля народився та виріс у Маріуполі. З дитинства захоплювався футболом. 

Навчався у 10-му класі школи №9. Планував, як і батько, займатися морською справою. 

«Він був дуже лагідний, нездатний на злість. Ніколи не конфліктував і був вірним другом, який завжди підтримає», – пригадала однокласниця Поліна.

«Надзвичайно добра дитина. Оптимістичний, веселий – як сонечко. Завжди всім поділиться. Сам залишиться голодним, але поділиться з однокласниками. Дуже самостійний. Ніхто не знав, що два місяці він прожив сам. Готував собі, поки мати була на лікуванні», – додала класна керівниця хлопця Галина Куприкова. 

Повномасштабна війна застала Іллю в рідному Маріуполі. 2 березня 2022 року, коли здавалося, що обстріли уже не такі гучні, юнак із друзями вирішили трохи покопати м’яча і пішли на шкільний стадіон. Трагедія сталася близько 13:00. 

«Я бачила, як діти грали на полі. Раптом мій чоловік закричав: «Падайте!» Пролунав перший вибух. Потім ще. Посипалися вікна. То був перший обстріл школи… Ми вибігли на поле, там лежала закривавлена куртка…», – розповіла директорка школи Лариса Бикова. 

Батько відвіз Іллю до лікарні. Але врятувати його не вдалося.

«Були морози. Патологоанатом відмовив батька забирати тіло, адже земля – кам'яна, поховати глибоко неможливо, а собаки могли розкопати останки. Тому хлопця залишили в морзі на 17-му мікрорайоні. Через кілька днів туди влучив снаряд і тіла загиблих зібрати вже було неможливо», – розповіла знайома родини, Олександра Мицик. 

«Його смерть шокувала всіх», – сказала класна керівниця Галина Куприкова. 

«Мені дуже не вистачає його сміху і жартів», – додала однокласниця Поліна. 

У загиблого залишилися батьки, брат, бабусі.

З 24 лютого росіяни вбили 1733 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4221. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома.

Пам’ятаймо!