портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День Української Державності та День Незалежності – що спільного та у чому відмінність?

Опубліковано 15 липня 2024 року, 20:05

Цього року 15 липня країна вперше відзначає День Української Державності за новим календарем. Хоча саму дату в країні святкують вже втретє, але через перехід Православної Церкви України на новоюліанський календар дата змістилася. У перші два роки країна відзначала День Української Державності 28 червня.

День Української Державності має свій символ - тризуб, який означає боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. Історія української державності  спростовує міф про те, що Україна - це молода держава. Герб країни походить від родового знаку Рюриковичів та був знаком князя Володимира Великого, за часів якого відбулось хрещення Київської Русі.

Про День Української Державності, його витоки і етапи, а також про те, чому не слід пов'язувати цей день з іншою історичною подією України - Днем Незалежності - розповів голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Що символізує День Української Державності?

- Власне, коли ми говоримо про історію української державності, то йдеться про історію різних державних утворень, які існували на нашій території, на території сучасної України. Свято відображає шлях нашої спільноти до самої себе: крізь різні князівства, королівства, імперії. Власне, це шлях до самих себе - політичний шлях - через різні форми державного устрою, протягом якого ми набули досвіду політичного самоврядування, політичної, власне, нації. Звісно, почався він з княжої доби, тоді, коли була середньовічна феодальна держава на наших територіях, і закінчився сучасною Українською Республікою. Попередньою важливою віхою якої була УНР 1917-1920 років. Власне, це і є історія державності: через, які державні утворення ми, як спільнота, домандрували до самих себе, до статусу сучасної демократичної республіки. 

Чому дати змістилися і цього року ми відзначаємо цей день саме 15 липня?

- По-перше, дати, пов'язані з хрещення Київської Русі-України, відрізняються виходячи від того, за яким календарем вести літочислення: новоюліанським чи григоріанським. Власне, ті дати, які зафіксовані, вони відображені в діючих офіційних документах, указах Президента України і вони є частиною нового меморіального, символічного простору незалежної України. Звісно, ми можемо відстежувати і цікавитись історією питання, передумовою виникнення тих чи інших дат, але станом на зараз це все чітко описано, зокрема, і в указі про фіксацію Дня Української Державності.

В чому відмінності між Днем Української Державності та Днем Незалежності? 

- Вочевидь, певні ідейні перегукування між Днем Української Державності і Днем Незалежності є. Тому що вони відображають політичний компонент становлення української нації, але очевидно, що це абсолютно різні свята. І мета у них різна. Якщо ми говоримо про День Незалежності, ми говоримо про конкретний акт. У нашому випадку - відновлення незалежності після розвалу радянського союзу. Та коли ми говоримо про День Державності, ми акцентуємо увагу на тисячолітньому шляху - через різні формації. Це абсолютно різні події, різні підстави - хоча вони мають один політичний зв'язок, але точно не можуть замінити один одного. Тому що, фактично, День Незалежності або день відновлення незалежності - так було б краще його назвати - то він постулює важливий етап відновлення української політичної нації наприкінці 20 сторіччя після перемоги над черговою тоталітарною інкарнацією росії. Тоді як день державності охоплює всю тисячолітню дорогу нашої спільноти через різні політичні формації. Тому точно не варто і не можливо з'єднати в одне свято, бо у них різні передумови та підстави, і, відповідно, зміст. Чи забагато, чи замало в Україні таких дат і свят? Враховуючи наскільки зранена у нас спільнота, то цього не забагато.