портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Денис Шмигаль: Важливо отримати якісний результат адміністративно-територіальної реформи

Опубліковано 27 лютого 2020 року, 17:42 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Про це заявив віце-прем’єр міністр України – міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль під час спільного брифінгу з головою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрієм Клочком та головою Донецької ОДА Павлом Кириленком. 

«Ми почали велике суспільне обговорення завершення першого етапу реформи децентралізації. Надзвичайно важливо врахувати думку керівників місцевого самоврядування в тій частині, де мають бути зміни в основному законі. Ні Президент, ні Кабмін, ні Верховна Рада не женуться за кількісними формальними показниками. Критично важливо для нас отримати якісний результат адміністративно-територіальної реформи. Якість полягає у комфорті для кожного громадянина України», - наголосив на початку брифінгу віце-прем’єр міністр України – міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль.  

За його словами, реформа децентралізації наразі дає змогу сформувати в Україні приблизно 1400 спроможних повноцінних громад, які будуть мати відповідні повноваження. 

«Це відповідає законодавству України та бажанням українського народу. За даними  соціологічних досліджень, реформу децентралізацій підтримує 80% мешканців України. Тому, в першу чергу, ми маємо дотримати інтерес українців і держави, виконати законодавство України», - наголосив Денис Шмигаль. 

Окрім цього, під час брифінгу говорили про впровадження реформи децентралізації з урахуванням мінських угод, проведення виборів на тимчасово окупованих територіях та відновлення інфраструктури на Донбасі. 

Віце-прем’єр міністр України – міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль наголосив, що першочергове питання по Донбасу – це повернення миру та контролю над державним кордоном України і вже після цього можна говорити про те, як будуть розвиватись події. 

Нагадаємо, відповідно до проєкту Перспективного плану формування територій громад Донецької області, передбачено утворити 46 об’єднаних територіальних громад (25 – міських, 12 – селищних, 9 – сільських громад). Наразі на території Донеччини створено 13 об’єднаних територіальних громад. В 11 об’єднаних громадах пройшли перші вибори (Лиманська, Соледарська, Миколаївська, Сіверська міські, Черкаська, Олександрівська селищні, Іллінівська Шахівська, Званівська, Андріївська та Криворізька сільські об’єднані територіальні громади). Дві громади (Бахмутська та Вугледарська об’єднані територіальні громади) були створенні в рамках добровільного приєднання територіальних громад до територіальної громади міста обласного значення.