портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
або
Слідкуйте за нами в соц.мережах:

Держпродспоживслужба інформує, як запобігти виникненню кишкових інфекцій

Опубліковано 24 лютого 2017 року, 10:28

Держпродспоживслужба інформує про погіршення санітарно-епідемічної ситуації у 2016 році, пов’язаної з реєстрацією спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань.
Так, у 2016 році зареєстровано найбільшу кількість спалахів за останні 15 років та найбільшу кількість постраждалих осіб, зокрема дітей. У 2016 році працівниками Держпродспоживслужби було взято участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань 142 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 2877 осіб, у тому числі 1374 дитини (47,8 % ). Спалахи реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, за виключенням Донецької області. Найбільшу кількість спалахів зареєстровано в Одеській, Житомирській, Львівській областях та у м. Києві. Виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язане у більшості випадків з об’єктами, що мають важливе соціальне значення, зокрема навчальні заклади, заклади оздоровлення та відпочинку для дітей, об’єкти водопостачання, заклади громадського харчування тощо. З початку поточного року за оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби зареєстровано 22 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, що майже у 3 рази більше ніж за аналогічний період попереднього року.
Для кишкових інфекцій характерними є спільні шляхи розповсюдження. Основними є вода і харчові продукти, з якими збудник може потрапити в організм здорової людини. Забруднення води може відбуватися при потраплянні у воду випорожнень, що містять патогенні мікроорганізми, незадовільного рівня санітарного облаштування населених місць, незадовільного утримання туалетів, невірної організації збору видалення і знезараження нечистот. В цих випадках збудники хвороб легко проникають, як  на поверхню, так і в грунтові води, і людина заражається при купанні, при вживанні цієї води.
Використання забрудненої води для поливки городів може привести до зараження овочів та фруктів, а ії вживання в їжу без санітарної обробки приводить до зараження людини. Інші продукти можуть забруднюватись збудниками кишкових інфекцій в результаті недотримання хворими і бацилоносіями правил особистої гігієни. В багатьох продуктах  із них мікроби не тільки тривалий час зберігають свою активність, але розмножуються і накопичуються.
Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук,- запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.  Руки необхідно мити  перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити . Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення  густої піни далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі, тричі. Слід мити не лише тильні й долонні  поверхні кистей, а й між пальцями. Якнайретельніше  повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу  з приготуванням та реалізацією  харчових продуктів. Нехтування правилами  може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
Значно легше запобігти захворюванню ніж його лікувати, до того ж іноді захворювання набуває гостро-кишкового перебігу, виникають небажані ускладнення особливо, якщо хворий несвоєчасно звертається до лікаря,  хворі починають самолікування в надії на швидке одужання. Це однак шкідливо, як для хворого  так  і для тих, хто його оточує, бо в одного хвороба може протікати легко, а в іншого дуже важко. Навіть якщо хвороба починається легко, невідомо як вона закінчиться, і лише лікар може передбачити весь хід хвороби і в разі потреби, своєчасно допомогти.
Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації