портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Деякі питання надання допомоги сім’ям з дітьми

Опубліковано 19 червня 2023 року, 11:25 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Допомога при народженні дитини надається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» та Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751 (із змінами).

Допомога при народженні дитини надається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Призначення і виплата державної допомоги сім’ям з дітьми здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання (перебування) заявника.

Урядом 18 квітня прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 340 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій».

Вказаною постановою визначено, що у період дії воєнного стану для призначення допомоги при народженні дитини один із батьків (опікун), який тимчасово перебуває за межами України (крім осіб, які перебувають на території держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою- агресором щодо України), надсилає до органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) заяву та видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини.

Слід зазначити, що у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України на сьогодні Вугледарським міським управлінням соціального захисту населення, департаментом соціального захисту населення Маріупольської міської ради, управлінням соціального захисту населення Маріупольської райдержадміністрації тимчасово не здійснюється діяльність в частині проведення прийому громадян, призначення та фінансування державної допомоги, підготовки документів для проведення її виплати, оскільки в м. Вугледар проводяться інтенсивні бойові дії, вся територія Маріупольського району тимчасово окупована російською федерацією (наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»).

Одночасно, Міністерством соціальної політики України поінформовано про удосконалення порядку звернення за призначенням допомоги при народженні дитини для осіб, які тимчасово перебувають за кордоном, і мають зареєстроване (задеклароване) місце проживання (перебування) на території територіальної громади, на якій ведуться бойові дії або тимчасово окупованої російською федерацією.

Мінсоцполітики розробляється відповідний проект акта щодо можливості надіслати заяву з відповідними документами до визначеного органу соціального захисту населення.

За інформацією департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації