портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина активно впроваджує реформу шкільного харчування

Опубліковано 22 вересня 2021 року, 16:47 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Актуальні питання здорового шкільного харчування, впровадження нового 4-тижневого сезонного меню обговорили учасники засідання «круглого столу», яке відбулось у Слов’янському опорному закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Слов’янської міської ради Донецької області 22 вересня.

У засіданні взяли участь заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна, керівники Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області, Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», міського відділу охорони здоров'я Слов’янської міської ради, управління Державної служби якості освіти у Донецькій області, органів управління освітою рад територіальних громад Краматорського району.

Заступник очільника області Юлія Костюніна наголосила, що ця зустріч має стати важливим кроком імплементації змін на місцях. Актуальна на сьогодні проблема забезпечення учнів корисною та високоякісною їжею, формування культури здорового харчування та правильних харчових звичок може бути вирішена тільки спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін.

Директор Слов’янського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Анатолій Погорєлов, поділився досвідом організації харчування та впровадження реформи шкільного харчування у цьому закладі.

Органам освіти рад територіальних громад, керівникам закладів освіти рекомендовано активізувати роботу щодо переведення закладів загальної середньої освіти з 1 січня 2022 року на нові норми харчування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 305. Також рекомендовано тримати на постійному контролі питання дотримання санітарного законодавства у закладах освіти, упровадити в практику роботи шкіл проведення семінарів, майстеркласів із приготування нових страв відповідно до затверджених норм із залученням спеціалістів Центрів професійно-технічної освіти, проводити систематичну роботу щодо профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, продовжити роботу з учасниками освітнього процесу щодо формування культури харчування.

Довідково: 

Реформування шкільного харчування здійснюється за ініціативою і під патронатом дружини Президента України Олени Зеленської та є одним із пріоритетів, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.

В області триває цілеспрямована робота щодо покращення харчування здобувачів освіти.

На сьогодні заходи з реформи шкільного харчування внесені до програм розвитку освіти Донеччини на 2021-2027 роки, територіальних громад, військово-цивільних адміністрацій.

Важливе значення в реформі харчування має наявність у шкільних їдальнях сучасного обладнання.

Так, у 2020 році для 60 закладів загальної середньої освіти закуплено понад 301 одиницю технологічного обладнання (пароконвектомати, електричні печі, холодильні та морозильні шафи, м’ясорубки, тістоміси, марміти теплові для 1-х та 2-х страв, посудомийні машини тощо) за кошти державного та місцевого бюджетів.

У цьому році модернізація харчоблоків закладів загальної середньої освіти у 4-х школах області відбудеться за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів». Для цього передбачено 6981,994 тис. грн.

Протягом 2016‒2021 років за рахунок коштів обласного бюджету капітально відремонтовано 29 їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти.

Одним із важливих інструментів для безпечного харчування в закладах освіти є впровадження системи управління безпечністю харчування НАССР.

На сьогодні систему НАССР упроваджено у 366 (77%) закладах загальної середньої освіти та 18 закладів інституційного догляду та виховання дітей.

Оновлене 4-х тижневе сезонне меню упроваджено у 104 закладах загальної середньої освіти територіальних громад та 9 закладах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Донецької області.