портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина долучилася до участі у форумі «Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325: реалізація на національному та місцевому рівнях в умовах війни»

Опубліковано 26 червня 2023 року, 14:14 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

26 червня 2023 року Донеччина долучилася до участі у дводенному Національному форумі «Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325: реалізація на національному та місцевому рівнях в умовах війни».

Мета заходу: визначення стану впровадження Національного плану дій на виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» до 2025 року: огляд проблемних аспектів, які існують в його реалізації на національному, регіональному і місцевому рівнях та вироблення дієвих шляхів їх вирішення в умовах війни.

Організатори: Урядова уповноважена з питань ґендерної політики, Офіс Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Міністерство соціальної політики, МБФ “Український жіночій фонд”; ООН Жінки в Україні, за фінансової підтримки урядів Норвегії, Швеції, Нідерландів, Канади та Великої Британії.

Учасники заходу: Віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, народні депутати України, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, Офіс Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Апарат Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, представники центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, залучених до реалізації Національного плану дій на виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» до 2025 року (НПД 1325); представники донорських організацій, регіональних коаліцій 1325, міжнародні та громадські організації, партнери з розвитку та міжнародні партнери.

У зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням російської федерації 24 лютого 2022 року на територію України виникла нагальна потреба в актуалізації Національного плану дій 1325. Від початку російської агресії в Україні 24 425 жертв серед цивільного населення: 8983 загиблих, з них 2442 жінок та 774 дитини; 15442 поранених, серед яких 2889 жінок і 787 дітей; понад 8 мільйонів біженців з України зафіксовано по всій Європі. За інформацією Міністерства соціальної політики України станом на травень 2023 року кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в країні досягає 4,9 млн осіб - все це вимагало перегляду діючого Плану.

У документі розширено коло цільових груп та включено заходи для їх підтримки, розширено заходи із надання ефективної своєчасної допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, переглянуто моніторингові показники Плану. Жінки мають бути активно залучені до процесів прийняття рішень на всіх рівнях, у тому числі щодо реагування на збройну агресію та постконфліктного відновлення. Оновлений Національний план дій 1325 схвалено Урядом 16 грудня 2022 року (розпорядження КМУ від 16.12.2022 р. № 1150-р).

Нагадаємо, що 19 квітня 2023 року було оновлено план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року у Донецькій області.

Форум проводиться у форматі модерованих дискусій за напрямами:

1. Забезпечення рівноправної участі жінок і чоловіків у процесі прийняття рішень щодо запобігання конфліктам, розв’язання конфліктів, постконфліктного відновлення на всіх рівнях та в усіх сферах, зокрема в секторі безпеки і оборони.

2. Створення ґендерно чутливої системи ідентифікації безпекових викликів, запобігання таким викликам, реагування на них.

3. Забезпечення процесу постконфліктного відновлення, розбудови та впровадження системи перехідного правосуддя за принципами забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

4. Формування системи міжвідомчого виявлення та реагування для отримання комплексного, своєчасного захисту та доступу до правосуддя осіб, які постраждали від насильства за ознакою статі та сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом в умовах збройного конфлікту.

5. Надання комплексної допомоги особам, які постраждали від насильства за ознакою статі та сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, з урахуванням особливих потреб постраждалих в умовах збройного конфлікту

6. Забезпечення розвиненої інституційної спроможності виконавців Національного плану дій 1325 відповідно до міжнародних стандартів та кращих місцевих практик.

7. Моніторинг виконання Національного плану дій 1325 у 2022 році.

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації