портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина має отримати ще понад 20 тис. доз вакцини AstraZeneca

Опубліковано 23 листопада 2021 року, 16:58

Понад 20 тис. доз вакцини AstraZeneca має отримати Донецька область у грудні.  Про це заступник начальника управління – начальник відділу стратегічного розвитку охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Педенко повідомив під час брифінгу з питань запобігання розповсюдженню коронавірусу на території Донецької області.

Він зазначив, що у медичних закладах області на стаціонарному лікуванні перебуває 2323 особи, з яких 203 ще мають встановити діагноз COVID-19 або його спростувати. Понад 60% госпіталізованих  потребують кисневої  підтримки,  85 осіб знаходяться на апаратах штучної вентиляції легень. 

Від важкого перебігу хвороби, госпіталізації чи смерті від COVID-19 убезпечує вакцинація.

«Вакцинальна кампанія продовжується. За вчора майже 13 тисяч осіб отримали першу або другу дозу вакцини від COVID-19…  Сьогодні Міністерство охорони здоров’я повідомило про те, що у грудні буде здійснено закупівлю ще партії вакцини. Донеччина отримає 21 тисячу доз вакцини AstraZeneca», -  повідомив Олександр Педенко. 

Наразі в Україні доступні для вакцинації чотири вакцини: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac Biotech, Comirnaty від Pfizer-BioNTech та Moderna. На початку листопада Україна отримала майже 3 млн доз вакцини Moderna.

Нагадаємо, що єдиним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини чи на один із компонентів цього препарату. 

Тимчасові протипоказання включають:

  • температуру вище 38°C;
  • лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою – вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення курсу терапії;
  • 14 днів із часу введення вакцин проти інших інфекційних хвороб, крім інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити в будь-який час, навіть одночасно з антиковідною вакциною в різні руки;
  • пробу з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA) – їх слід провести та інтерпретувати перед проведенням вакцинації або відкласти щонайменше на 4 тижні після. 

Більше інформації про протипоказання можна знайти на сайті МОЗ за посиланням bit.ly/C19_protypokazy 

Інші новини за темою