портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина посіла перше місце в Україні за ефективністю реалізації програми «Велике будівництво»

Опубліковано 21 січня 2022 року, 15:00

Донецька область другий рік поспіль посідає перше місце в Україні за ефективністю реалізації програми «Велике будівництво».  Про це голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко  повідомив під час звіту за 2021 рік сьогодні, 21 січня.  

«З приємністю зазначу, що вже другий рік поспіль, відколи існує програма «Велике будівництво», Донеччина посідає перше місце в Україні за ефективністю її реалізації. Це для нас привід для особливої гордості.  Наші високі результати – це дуже чіткий сигнал у бік окупованої території: там, де Україна – там розвиток і процвітання. І це, до речі, є однією з причин, чому окупанти всіляко обмежують доступ людей до вільної частини України», -  сказав Павло Кириленко. 

Минулого року на вільній Донеччині роботи відбувалися на 42 об’єктах. Їх загальна вартість - 3 млрд гривень, у тому числі у 2021 році на проведення робіт було передбачено 1,4 млрд гривень. 

З цих 42 об’єктів 37 було розпочато ще в попередні роки, п’ять стартували безпосередньо у 2021 році – це ЦНАП у Вугледарі, діагностичний центр у Волновасі, лісовий насіннєво-селекційний центр у Лимані, дитячий садок у Краматорську, басейн загальноосвітньої школи № 6 у Торецьку.

За минулий рік було завершено роботи на 28 об’єктах:  8 шкіл, 3 садочки, 5 закладів охорони здоров'я, 1 спортивний заклад, 2 басейни, 4 заклади культури, насіннєвий та реабілітаційний центри,  соцмістечко та гуртожиток для переселенців, очисні споруди. Решта 14 об’єктів готові на понад 70% і мають бути завершені вже у цьому, 2022-му, році.

Про низку об’єктів «Великого будівництва» на Донеччині  Павло Кириленко розповів більш детально. 

Так, наприклад, завершено будівництво Лісового насіннєво-селекційного центру в Лимані, який дозволить відновити знищені та пошкоджені ліси як у Донецькій області, так і в сусідніх регіонах. У новому центрі вже почали вирощувати сорти дерев, які спеціально пристосовані для наших кліматичних умов. Процес вирощування відбувається за сучасними технологіями, які його помітно прискорюють і здешевшують. Це –  довготривала інвестиція у відновлення та захист довкілля. Вартість будівництва та обладнання цього центру склала 38,2 млн гривень.

Там же, у Лимані, збудовано сучасний велоспортивний центр. Адже саме туди після окупації Донецька переїхала Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з велосипедного спорту. Тепер її вихованці мають сучасний тренувальний комплекс, де є унікальний BMX-трек, усе необхідне устаткування та триповерховий гуртожиток. Комплекс готовий приймати як обласні, так і всеукраїнські змагання. Його вартість – 96 млн гривень.

Завершили цього року і реконструкцію Авдіївської школи №2. За час війни її двічі обстрілювали російські окупанти, але тепер від тих ушкоджень не залишилось і сліду. «Успішна реалізація цього проєкту – це результат наших спільних зусиль з урядом Литовської Республіки. Ми капітально відремонтували приміщення школи, а уряд Литви придбав для неї гральні майданчики, меблі та обладнання для класів і їдальні», -  зазначив очільник області. Загалом на школу у Авдіївці спрямували 120,4 млн гривень.

 Ще один важливий для області проєкт – будівництво Обласної багатопрофільної лікарні у Краматорську. Його реалізацію  розпочали торік – старт будівництву дав особисто Президент України Володимир Зеленський під час своєї робочої поїздки на Донеччину. 

Багатопрофільна лікарня у Краматорську стане одним з 5 новозбудованих медичних містечок в Україні. У ній жителі Донеччини зможуть одержати ті медичні послуги, доступ до яких було втрачено внаслідок окупації Донецька. 

Послугами лікарні зможуть користуватися і мешканці сусідніх областей. Це надзвичайно амбітний, важливий і дорогий проєкт. Загальна кошторисна вартість будівництва становить 4,9 млрд гривень, із яких на 2021 рік було заплановано 302 млн гривень. Роботи ведуться дуже інтенсивно – згідно з графіком, його дотримання контролюю особисто. 

«Також нагадаю, що до 30-річчя Незалежності в обласних центрах України було встановлено 24 щогли, на яких майорить наш національний прапор. Не стала винятком і Донеччина. Найбільший - 80-метровий - флагшток у нашій області постав у Краматорську. Я впевнений, що не менший (а то і більший) флагшток рано чи пізно буде збудований і у звільненому українському Донецьку», - сказав очільник області.