портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина взяла участь у багатосторонньому діалозі з розширення можливостей громад для запобігання гендерно зумовленому насильству в Україні

Опубліковано 20 грудня 2023 року, 18:33 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Під гаслом "Рівність=гідність" пройшов багатосторонній діалог «Розширення можливостей громад для запобігання гендерно зумовленому насильству в Україні». Подію організовала ГО  «Інтерньюз-Україна» у межах проєкту «U4Recovery — Розширення можливостей громад в Україні» за підтримки UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні.

Учасниками дискусій стали молоді чоловіки та жінки, а також представники громадянського суспільства, місцевої влади, силових структур і сфери освіти з Дніпропетровської, Донецької та Полтавської областей. 

На заході представили проміжні результати проєкту EU4Recovery (компонент ГО “Інтерьюз-Україна”), проведели панельну дискусію на тему «Залучення та роль чоловіків в подоланні гендерно зумовленого насильства». 

Також представлено напрацювання на тему: «Просування гендерної рівності: досвід Полтавської області», «Подолання стереотипів щодо гендерної рівності: досвід молодих чоловіків Дніпропетровської області». Активна молодь Донеччини презентувала тему «Молодіжний активізм та просування гендерної рівності в умовах війни в Донецькій області».

Представник управління сімʼї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької ОДА висловився щодо викликів у роботі з цільовими аудиторіями через призму теорії змін для попередження гендерно зумовленого насильства та виступив фасилітатором групової роботи на тему  “Підготовка планів з запобігання ГЗН, спрямованих на різні цільові групи через призму теорії змін”.

Декілька висновків з події: 

🔷 Дотримання гендерної рівності — одна з ключових умов вступу України до ЄС. Хоч це питання є пріоритетним для всіх розвинених країн, за оцінками Програми розвитку ООН світові потрібно 298 років для досягнення гендерної рівності.

🔷 Робити кроки до рівності можна щодня: говорити з друзями про гендерні проблеми чи повісити в офісі плакат із номерами гарячій лінії для постраждалих від насильства. А дітям — показувати приклад тата, що з повагою ставиться до мами, засуджує насильство й підтримує будь-яке хобі незалежно від статі.

🔷 Масова культура підштовхує жінок і чоловіків до того, щоб критерієм успіху їхнього життя була реалізація в одній ролі. Для жінок — це одруження й народження дитини, для чоловіків — товстий гаманець. 

🔷 Токсична маскулінність часто є наслідком суспільних очікувань. Першим кроком має стати розширення кількості соціальних ролей для жінок і чоловіків. 

🔷 У навчальних закладах потрібно вводити курси з гендерної теорії та самооборони для дівчат, покращувати вже наявні й створювати нові освітні програми. Також треба проводити роботу з учнями й студентами щодо посилення впевненості в собі й розуміння, як поводитися в різних ситуаціях. 

Захід організовала Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки) у межах проєкту «EU4Recovery - Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.