портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донецька ОВА взяла участь в обговореннях щодо відновлення найбільш постраждалих регіонів від війни

Опубліковано 14 листопада 2023 року, 17:49

Донеччина, Луганщина та Дніпропетровщина сьогодні взяли участь у консультаціях щодо Рамкової програми партнерства між урядом України та Організацією об’єднаних націй, яка має стати основою для відбудови тих українських регіонів, які найбільше постраждали від війни.

Участь в обговоренні, яке відбулося у Дніпрі, взяли представники Донецької, Луганської і Дніпропетровської облдержадміністрацій, представники різних агенцій ООН, що працюють на території України, а також представники громадського сектору і бізнесу.

У своєму виступі заступник голови облдержадміністрації Денис Клюшников стисло описав стан справ на Донеччині в контексті повномасштабного російського вторгнення, в тому числі обсяги прямих і непрямих втрат економіки області від активних бойових дій.

Денис Клюшников підкреслив, що в Донецькій ОДА вже зараз розпочата робота з планування повоєнного відновлення області і найціннішим у втіленні цього плану є людський капітал.

– Ми бачимо шанс «перезавантажити» економічну структуру області, відійти від постачання сировини та виробництва продукції з низькою доданою вартістю, надавши перевагу циркулярній економіці, сучасним ресурсоефективним інноваційним виробництвам у традиційних та нових для області галузях економіки, – сказав він.

Також пан Клюшников висловив надію на плідну співпрацю із міжнародними партнерами:

– Ми розуміємо, що завдання відновлення регіону носять довгостроковий характер. Та більшість міжнародних організацій мають досвід так би мовити «реанімації» територій після війни, саме тому ми сподіваємося, що наша з вами співпраця буде продуктивною.

Своїм досвідом відновлення постраждалих територій поділилися також представники Луганщини і Дніпровщини, а також профільних агенцій ООН: Дитячого фонду, Міжнародної організації з міграції, Продовольчої та сільськогосподарської організації, Всесвітньої продовольчої програми, ООН Жінки та ПРООН. 

Представники ООН сформулювали 4 стратегічні пріоритети, які організація має в Україні: людський капітал і динаміка населення; інклюзивне економічне зростання; мир, справедливість і сильні інституції; довкілля. Саме за цими напрямками відбувалися групові обговорення, за підсумками яких були розроблені рекомендації для ефективного партнерства на підтримку відновлення України та плідної співпраці з ООН.