портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Другий Конгрес жінок Донеччини «Від рятування до миробудування» відкрився в Києві, наступний - чекають вдома

Опубліковано 11 жовтня 2024 року, 20:00

У Києві відкрився Другий Конгрес жінок Донеччини «Від рятування до миробудування», організований ГО «SMARTA» і Донецькою обласною державною адміністрацією за підтримки ООН Жінки в Україні.

Захід, що проходить 11 та 12 жовтня, об’єднав 130 представниць активного жіноцтва Донеччини, представниць та представників Уряду і парламенту України, регіональної та місцевої влади Донецької області, сектору безпеки і оборони, українського та міжнародного політикуму, бізнесу, донорських організацій і медіа.

Головні теми обговорення під час Конгресу стосувалися впливу війни на жінок та дівчат, жіночого лідерства і гендерної рівності під час війни, пріоритетів безпеки та стійкості в рамках Національного плану дій 1325, ролі жінок у відновленні Донеччини після війни.

З привітанням до учасниць та учасників Конгресу звернувся очільник Донецької області Вадим Філашкін, текст звернення зачитав його заступник Олександр Шевченко.

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації жінки Донеччини опинилися на передовій боротьби і сьогодні вони протистоять не лише агресору, а й численним випробуванням, які принесла війна.

«Війна кардинально змінює життя жінок, - йдеться у зверненні очільника області. - Вони вступають до лав Збройних Сил України, стають вимушеними переселенками, шукають притулок, турбуються про родини, часто самі несуть на собі тягар відповідальності за дітей і старших родичів. Окрім фізичних загроз, вони зіштовхуються з психологічними травмами, насильством та зростанням економічної нестабільності.

Важливо пам’ятати, що жінки Донеччини є не лише жертвами. Вони – активні учасниці змін і відновлення, й цей захід – чергове підтвердження цьому. Війна стала випробуванням для їхнього лідерства, але водночас і поштовхом для розвитку нових можливостей. Жінки очолюють гуманітарні ініціативи, стають лідерами громад, впливають на прийняття рішень на всіх рівнях. Вони підтримують родини, громади і сприяють збереженню соціальної стійкості».

У панельній дискусії «Вплив війни на жінок і дівчат» взяла участь радниця голови Донецької ОДА Тамара Лук’янчук, яка говорила про те, як військові дії вплинули на жіноцтво Донеччини, з якими проблемами доводиться стикатись та як спільно їх долати.

У панельній дискусії «Жіноче лідерство і гендерна рівність під час війни» виступала керівниця Маріупольської райдержадміністрації Наталія Воробйова.

Начальниця управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації Лілія Золкіна взяла участь панельній дискусії «Безпека і стійкість – пріоритет Національного і локальних планів дій 1325 - Відповідь держави і суспільства на зростаючий рівень насильства щодо жінок і дівчат».

Говорячи про насильство щодо жінок та дівчат, Лілія Золкіна казала про вплив війни на загострення цієї проблеми. Кількість звернень до поліції щодо домашнього насильства щороку зростає. За 9 місяців 2024 року було зафіксовано 2092 підтверджених звернення. У 2023 році було зареєстровано 2724 підтверджених випадки насильства, що майже вдвічі більше, ніж у 2022 році. Ця тенденція підкреслює важливість продовження роботи щодо попередження й протидії насильству.

На цей час на Донеччині функціонує досить обмежена мережа спеціалізованих служб, що складається з трьох денних центрів, трьох мобільних бригад та шести консультаційних служб. Ця кількість недостатня для покриття всіх потреб регіону.

«Попри це, ми спільними зусиллями продовжуємо боротися за кожну можливість створити нові служби навіть у нинішніх умовах, - сказала очільниця управління облдержадміністрації. - Залучаємо кошти державної субвенції та підтримуємо громади у роботі з міжнародними організаціями».

Саме про це й говорили під час окремої панелі «Відновлення Донеччини після війни. Роль жінок як адвокаток гендерно відповідальних та інклюзивних підходів у нових повоєнних стратегіях». Участь у дискусії взяли директорка департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Оксана Головко та начальник управління з питань ветеранської політики Артур Насібян.

За підсумками заходу ухвалили Резолюцію, яка окреслює спільні цілі й фіксує рекомендації для різних рівнів влади та громадянського суспільства.

Під час Конгресу зазначалося, що зараз захід проводиться у Києві, але всі ми віримо, що вже незабаром Конгрес повернеться до рідної Донеччини й спільно продовжуємо працювати на благо регіону. Разом ми зможемо відбудувати наші міста і села, повернути мир і справедливість, і кожна жінка стане невід'ємною частиною цього процесу.