портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Екосистему на Донеччині знищують пожежі спричинені ворожими обстрілами

Опубліковано 13 вересня 2024 року, 16:25

Ворожі обстріли та необережне поводження з вогнем – головні причини пожеж на території Донецької області у поточному році.

Про ситуацію з пожежами в екосистемах розповів під час брифінгу Сергій Лупол, провідний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС у Донецькій області.

З початку поточного року на території лісових масивів Донеччини виникли 189 пожеж, з яких 177 були спричинені саме ворожими обстрілами. Майже всі вони – на території північної частини Донецької області, де тривають активні бойові дії.

Наймасштабнішою лісовою пожежею стала надзвичайна подія на території парку «Святі гори», яка розпочалась 1 вересня поблизу села Новоселівка та розповсюдилась на ліси та житлову забудову Лиманської громади та Харківщини. 

Загальне розповсюдження пожежі було на 6 тис га, до ліквідації були залучені гарнізони Донецької та Харківської областей. Локалізувати цю пожежу вдалось лише 6 вересня, а повністю приборкати вогонь тільки надвечір 8 вересня.

За словами Сергія Лупола, з початку року лісові пожежі вже знищили понад 8,2 тис га лісових масивів. 

Загалом 60% пожеж на Донеччині виникали на відкритій території. Якщо з початку року на Донеччині виникли 3663 пожежі, то на відкритій території – 2196 з них. Ці пожежі знищили майже 3,34 тис га сухої рослинності. Необережне поводження з вогнем та підпалення сухостою стають причинами травмування та навіть загибелі людей. 

Наприклад, у липні 2024 року в Кураховому літня жінка розводила багаття і отруїлась на смерть чадним газом.  Ще двоє чоловіків у Лимані та Одрадному отримали травми через необережне поводження з вогнем. 

За спалювання сухостою та сміття передбачені адміністративна та кримінальна відповідальність. За статтею 77-1 Адмінкодексу України, самовільне випалювання рослинності або її залишків тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3,4 тис. грн до 6,8 тис. грн. Для посадовців сума значно вище. 

Найстрашніше, коли вогонь забирає життя.  Через пожежі в Донецькій області цього року загинули 73 людини, з них шестеро дітей. Травмована 41 людина, з них двоє дітей.