портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Елемент нематеріальної культурної спадщини Донеччини: приготування козацького борщу з кропивою

Опубліковано 10 жовтня 2024 року, 13:45 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Проєкт «Нематеріальна культурна спадщина: Збережене крізь час» ознайомить вас сьогодні з унікальним гастрономічним елементом «Приготування козацького борщу з кропивою», який занесений до обласного переліку НКС і побутує в селі Стародубівка Маріупольського району. Попри всі виклики часу цей рецепт залишається невід'ємною частиною кулінарної культури регіону, продовжуючи жити завдяки зусиллям переселенців і носіїв традицій.

Козацький борщ з кропивою - це не просто весняна страва, це борщ, що був привезений козаками та вважався цілющим. Готували його саме навесні, коли земля відроджувалася, а кожна трава була сповнена нової сили. Ця страва- справжнє джерело здоров'я, адже до нього додається унікальний інгредієнт - кропива. Відома своїми лікувальними властивостями, ця трава не тільки збагачує борщ вітамінами і мікроелементами, але й надає йому неповторного смаку.

З давніх-давен люди вірили, що кожна порція цього борщу мала силу оздоровлення, і тому обов’язково потрібно було з'їсти 12 порцій страви за сезон. Згідно з повір’ям, тільки навесні кропива має справжні цілющі властивості, а після 11 липня її сила починає зменшуватись, і варити борщ з кропиви вже вважається марною справою, адже він вже не буде таким корисним для здоров’я.

Тепер ви знаєте, як звичайна страва може стати джерелом енергії та мудрості.

Детальніше про особливості елементу «Приготування козацького борщу з кропивою» - за посиланням: http://surl.li/ueywtp